Srbija opredeljena za saradnju sa zemljama Evroazije

Srbija je jedna od 40 država koja se na Sastanku predsednika parlamenata zemalja Evroazijskog regiona, obavezala da pojača zakonodavnu podršku saradnji u regionu. Taj sastanak održan je treći put, u Antaliji, a organizovali su ga predsednici parlamenata Turske, Rusije i Južne Koreje.

Od Kine i Irana do Slovačke i Litvanije - predsednici parlamenata 40 zemalja obavezali su se da će činiti sve da odbrane mir, otvoreno tržište i životnu sredinu.

"Na nama je da sprečimo pokolj u Siriji i da se udružimo protiv terorista koji su u Turskoj pokušali državni udar", poručio je predsednik parlamenta Turske Binali Jildirim.

Mun Hisang, predsednik parlamenta Južne Koreje, poručio je da Seul želi pomirenje na Korejskom poluostrvu.

"Treba ekonomski da se povežemo jer će četvrta industrijska revolucija doneti rast, ali i nejednakost zbog nezaposlenosti", naveo je Mun.

Sa druge strane predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin poručuje da SAD sprovode politiku trgovinskih barijera. "Treba da zaštitimo slobodan protok robe", poručio je Volodin.

Srbija je mnogo puta osetila posledice politike sile i zato je za poštovanje međunarodnog prava.

"Snažno smo opredeljeni da nastavimo da radimo na sveobuhvatnom unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje sa zemljama evroazijskog regiona, a posebno u domenu održivog razvoja i odgovora na globalne izazove", rekla je u obraćanju predsednica Skupštine Maja Gojković.

Istakla je da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da se naša zemlja snažno zalaže da ti procesi budu usklađeni sa našom željom da na međunarodnom, regionalnom i globalnom planu unapređujemo saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama.

Gojkovićeva je ukazala da Skupština Srbije, kao najveće zemlje Zapadnog Balkana, učestvuje u svim regionalnim inicijativama, razvija odnose sa susedima i tamo gde ih dugo nije bilo, ali i jača dijalog i saradnju sa prividno geografski udaljenim, a suštinski bliskim zemljama i narodima.

Prema njenim rečima, Srbija pored brojnih sporazuma o bilateralnoj saradnji i strateškim odnosima sa zemljama evroazijskog regiona, učestvuje i u formatima "Jedan pojas jedan put", odnosno "Kina – zemlje centralne i istočne Evrope".

"To predstavlja konkretan i vidljiv izraz posvećenosti multilateralnom napretku u domenima infrastrukture, razvoja trgovine, kulture, nauke, tehnologije i drugim", kazala je Gojkovićeva.

Govoreći na temu ekonomske saradnje, životne sredine i održivog razvoja, Gojković je navela da se pitanje održivog razvoja možda najbolje razume kroz suočavanje sa preprekama, kao što su pretnje miru i stabilnosti, prirodne katastrofe, rast ekonomskog jaza, neravnomerna raspodela, neravnoteža u stepenu razvoja i odnosu prema životnoj sredini, prinudne migracije i mnoge druge.

Navela je da s obzirom da smo suočeni sa brojnim savremenim i globalnim teškoćama i pretnjama, sve je vidljivije da održivi razvoj ne predstavlja utopiju, već i jedini način da solidarno i odgovorno prevaziđemo zajedničke teškoće.

"Za nas, parlamentarce, to pre svega znači uklanjanje prepreka slobodnoj trgovini, kretanju ljudi, investicija, znanja i inovativnih tehnologija i svim drugim oblicima saradnje, uz poštovanje različitosti i posebnosti, bile one političke, kulturne ili ma koje druge", rekla je Gojkovićeva.

Naglasila je da je Srbija rešena, više nego ikada, da se i ubuduće, dosledno i bezuslovno zalaže za poštovanje fundamentalnih principa međunarodnih odnosa i kao preduslova održivog razvoja.

Srbija je zemlja koja je, nažalost, mnogo puta u istoriji, pa i relativno nedavno iskusila posledice politike sile i nepoštovanja međunarodnog prava, kao u slučaju nelegalne vojne agresije NATO 1999. sa teškim posledicama po ljudske živote i životnu sredinu, kazala je Gojkovićeva.

Sastanak, kome prisustvuje više od 20 predsednika parlamenata zemalja Evroazije, 15 potpredsednika, kao i nekoliko stotina članova parlamenta, biće završen usvajanjem završne izjave.

broj komentara 0 pošalji komentar