Gradonačelnici Beograda, Novog Sada i Astane o saradnji

Gradonačelnici Beograda i Novog Sada Zoran Radojičić i Miloš Vučević, koji kao članovi srpske delegacije borave u poseti Kazahstanu, razgovarali su sa prvim čovekom Astane Bakhutom Sultanovim o unapređenju saradnje tri grada.

Srpska delegacija je sa čelnicima Astane razgovarala o urbanističkim, arhitektonskim i operativnim rešenjima koje primenjuje glavni grad Kazahstana.

Delegacija iz Beograda i Novog Sada obišla je i operativni centar za upravljanje gradom, gde im je predstavljeno rukovođenje Astanom. 

Zoran Radojičić i Miloš Vučević imali su prilike da u praksi vide primenjenu strategiju "pametnog i zelenog grada".

Gradonačelnik Radojičić istakao je u izjavi za Tanjug da je zadovoljstvo i čast biti u Astani, s obzirom na poštovanje koje je ukazano i predsedniku Aleksandru Vučiću i srpskoj delegaciji, odnosno Srbiji.

"Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu nastojati da unapredimo našu saradnju, kada je reč o izgradnji, osavremenjivanju gradova, kulturi, sportu, saradnji mladih... Sarađivaćemo u različitim aspektima", rekao je Radojičić.

Primetio je da je prestonica Kazahstana, iako "mlad" glavni grad koji se razvio u poslednjih 20-ak godina, jedan od najuspešnijih urbanističkih projekata u svetu.

Grad, kaže, ima široke bulevare, a posebno je izdvojio to što se mnogo vodi računa o zelenim površinama, pa 50 odsto Astane čine zelene površine.

"U ovom period su posadili pet miliona stabala. Vodili su računa i o savremenom pristupu i o zelenom gradu", rekao je Radojičić.

Sa čelnicima Astane razgovaralo se kako Beograd može da primeni njihova iskustva, preneo je Radojičić, ali i istakao da su se domaćini interesovali za to šta je urađeno u Beogradu i Novom Sadu.

Radojičić kaže da je Astana postigla rezultate u oblasti primene savremenih tehnologija radi unapređenja života građana, pa tako, na primer, saobraćaj u Astani koristi savremene tehnologije kako bi se smanjile gužve.

Dodaje da je svim urbanim gradovima problem zagađenje, a da su u Astani u toj oblasti, iako u veoma nepovoljnim prirodnim uslovima, uradili mnogo.

Kako je rekao, grad je sjajno osvetljen, a domaćini su mi preneli da su koristeći pametna i ekološka rešenja uspeli da za 50 odsto smanje korišćenje električne energije i cenu održavanja sistema rasvete.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je sastanak sa prvim čovekom Astane bio kvalitetan i da se razgovaralo o konkretnim planovima.

"Ako bi nešto trebalo da prekopiramo, onda bi to bila njihova hrabrost i vizionarstvo. Oni se nisu plašili da menjaju stvari, imali su vizuju da menjaju stvari, nisu se plašili novih koncepata, bulevara, sportskih centara, novog sadržaja. Imali su viziju kako to da urade, kako to da obezbede za svoje građane", rekao je Vučević Tanjugu.

Istakao je da je činjenica da Minhen i Barselona imaju vrlo prisnu saradnju sa Astanom govori o tome koliko je taj grad uspešan.

"Za mene je veliko iznenađenje u pozitivnom smislu ono što vidim u Astani. Nisam imao predstavu da ćemo u jednoj relativno geografski dalekoj zemlji, ali kulturološki, politički i ljudski bliskoj državi, sresti ovakve rezultete", rekao je Vučević.

Vučević kaže da nisu skrivali kakve smo rezultate postizali u Beogradu i Novom Sadu u pogledu investicija, novih građevinskih zona, Evropske titule Novog Sada.

Delegacija iz Srbije, koju u Kazahstanu predvodi predsednik Aleksandar Vučić, zahvalila je gradonačelniku Astane na gostoprimstvu uz obostrano zadovoljstvo zbog dobrih dosadašnjih odnosa.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 22:23)
Marija [neregistrovani]

Konkretno

Kazahstan je zemlja koja je izuzetno napredovala poslednjih godina. Ekonomija, kao i vojnai ndusrija im je mnogo jaka i možemo mnoge koristi da imamo od njih. Treba iskoristiti ovu izuzetnu naklonjenost njihovog rukovodstva i maksimalno pomoći našoj zemlji. Predsednik dobro vodi dijalog sa prijateljskom notom i nadamo se velikom uspehu Srbije u budućnosti.

(utorak, 09. okt 2018, 18:48)
Milica [neregistrovani]

Lepo

Da je sreća da i sa drugim gradivima i zemljama imamo ovakvo prijateljstvo!

(utorak, 09. okt 2018, 18:02)
Milan [neregistrovani]

Saradnja

Saradnja sa tako velikim i uspesnim gradovima je uvek dobro došla....

(utorak, 09. okt 2018, 17:14)
Bili [neregistrovani]

Gradonacelnik Radojicic i Vucevic o saradnji Astane I Bograda i Novog Sada

Svaka saradnja sa tako uspesnom i bogatom zemljom kakva je Kazahstan je dobro dosla i moze samo da nam donese korist , jos kad se nas predsednik i nase rukovodstvo slazu po mnogo cemu sa njihovim rukovodstvom i dve prijateljske zemlje samo mogu da razvijaju sve bolje ednose na svim poljima .Naravno da je potrebna saradnja i na nivou razmene znanja nasih i njihovih gradova , jer mozemo da saradjujemo i na taj naci , a to bilo od koristi da se nas Beograd i Novi Sad ugledaju i neke probleme koje ne mogu da rese kopiraju od Astane koji je jedan veliki i uredjen grad.

(utorak, 09. okt 2018, 16:45)
sava [neregistrovani]

sladjanasekulic

Astana je vrlo uspešan grad i treba to kopirati i primeniti u Srbiji.

(utorak, 09. okt 2018, 16:44)
anonymous [neregistrovani]

poseta

Imamo dosta toga da naucimo , pogotovu vezano za zelene povrsine i siroke bulevare.

(utorak, 09. okt 2018, 16:42)
Fudbaler [neregistrovani]

Saradnja

Saradnja je jako važna i moraju da se privuku investitori kojoj su spremni da ulažu u našu državu. Naši zvaničnici zaista mogu da imaju niz ideja koje treba poboljšati na lokalnom nivou.

(utorak, 09. okt 2018, 16:36)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Samo neka saradjuju jer je to u interesu svih.

(utorak, 09. okt 2018, 16:13)
Andrija [neregistrovani]

kazahstan

Saradnja gradova veoma btna. Mozemo mnogo da naucimo jedni od drugih.