Makalister: Evropska kuća nije cela bez Zapadnog Balkana

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Makalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana, poručio je da evropska kuća neće biti potpuna sve do ulaska Zapadnog Balkana u Uniju.

"Zemlje Zapadnog Balkana su naši bliski partneri – geografski, istorijski i ekonomski. Svih šest ima jasnu evropsku perspektivu – naša evropska kuća neće biti potpuna bez njih", istakao je Dejvid Makalister.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana, u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio je da je sumirano sve što je svako od njih do sada učinio na svom evropskom putu i da se "u celini može videti napredak".

"Nacrti izveštaja o Srbiji, Kosovu, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Crnoj Gori govore o specifičnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje. Naročito su potrebne temeljne reforme u oblasti vladavine prava i dobrosusedskih odnosa. Države moraju u potpunosti usvojiti i sprovesti zahtevnu političku i ekonomsku reformu. Mogući datum pristupanja EU zavisi samo od potpunog usklađivanja zemlje sa svim zakonima EU", naveo je Makalister.

Ocenio je da je "Srbija postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", da je "Makedonija najviše napredovala u usklađivanju svog zakonodavstva sa propisima EU", da je "na Kosovu područje javne uprave zabeležilo određeni napredak", Crna Gora učinila "umereni napredak ka povećanju nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti pravosudnih institucija", a Albanija nastavila ispunjavanje političkih kriterijuma i pet ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora.

"Politika proširenja EU ostaje najbolji instrument za podršku modernizaciji zemalja jugoistočne Evrope. Kroz ovu transformaciju stvaramo sigurnost, stabilnost i prosperitet za naše partnere, a posebno nas same. Čisto, verodostojno i uslovljeno proširenje ostaje u samom interesu EU", zaključio je Makalister.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 16:07)
milan [neregistrovani]

Europska kuće

Europska kuća je obična razvalina bez Balkana.

(utorak, 09. okt 2018, 15:05)
anonymous [neregistrovani]

1244

Србија.