Dačić: Govore "okrenite se budućnosti", a misle "priznajte Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je mnogo "političkih doktora" koji Srbiji savetuju da se okrene budućnosti, a pod tim u stvari misle jedino "priznajte Kosovo", te zapitao zašto ne poruče Prištini da se "okrene budućnosti" i prizna autonomiju Kosova u Srbiji.

"Šta znači okrenuti se budućnosti?", upitao je Dačić, koji je učestvovao na panelu "Bezbednosni izazovi na Balkanu" u Temišvaru, a na kome su on i ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu razmenili iskustva i razmišljanja o aktuelnim izazovima i njihovim uzrocima u regionu.

"Tu formulaciju koriste politički doktori kada je u pitanju Kosovo, 'okrenite se budućnosti, ostavite Kosovo'. Pa, recite ovima u Prištini 'okrenite se u budućnosti, budite autonomija u Srbiji'. Prebijete nekog, pa mu posle kažete 'okreni se budućnosti'. Nije to tako jednostavno. To su parole, to nije život", rekao je Dačić.

Ova reakcija ministra spoljnih poslova Srbije usledila je po završetku panela, a na komentar koji mu je upućen iz publike da je 90 odsto njegove prezentacije bilo odlično, ali posvećeno prošlosti, a da je "budućnost ključna i ona interes vaše (Dačićeve) države" .

"Budite konkretni, pa mi recite šta hoćete? Je li da Srbija prizna Kosovo?", zapitao je Dačić.

"Govorimo ovde o konkretnom problemu, koji je u toku, koji se rešava. Ne govorimo o srednjem veku. Možete da kažete Špancima i Kataloncima da se okrenu budućnosti. Možete da kažete i Moldaviji i Moldavcima, ovima iz Pridnjestrovlja da se okrenu budućnosti", rekao je Dačić.

"Mi smo u procesu rešavanja ovog pitanja i ono nije završeno, a vi budite direktni i kažite šta tačno mislite", zaključio je Dačić. 

"Srbija želi kompromis, ali ne i poniženje"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da se, zarad stabilnosti u regionu, mora tragati za kompromisima, da Srbija želi mirno rešenje kosovskog problema, ali ne i poniženje.

"Reč Balkan sastoji se od turskih reči krv i med i to je najbolja slika Balkana. S tim da je bilo mnogo više krvi nego meda i mislim da je vreme da se to promeni", poručio je Ivica Dačić na konferenciji o bezbednosnim izazovima na Balkanu koju je otvorio zajedno sa rumunskim kolegom Teodorom Meleškanuom.

Naglasio je da je stabilnost regiona važna za stabilnost Evrope i da se zato moraju tražiti kompromisi, a ne da se prihvataju jednostrani akti.

"Nećemo priznati Kosovo ni po koju cenu, jer to nije pitanje EU ili Kosovo. Ne želimo da nam se tako postavljaju pitanja. Hoćemo mirno rešenje, ali poniženje Srbije ne", kaže srpski ministar.

Dačić je primetio da EU trenutno ima veće probleme nego što je ulazak zemalja Zapadnog Balkana, ali da je EU dobar projekat za Zapadni Balkan.

On je konstatovao da problemi postoje na Balkanu, ali da oni ne moraju da budu osnova za ratovanje.

"Potrebno je više razumevanja od međunarodne zajednice i u tom pogledu se trudimo da vodimo balansiranu spoljnu politiku koja uvažava sve naše strateške ciljeve", ističe Dačić.

Podsetio je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, ali da ona ne može da uđe u Uniju dok se ne postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom.

"A da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu? Da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo?", upitao je on, dodavši da cinično deluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promena granica.

On naglašava da Rumunija nije priznala jednostranu odluku Prištine, i da će Rumunija i još četiri zemlje EU koje to takođe nisu uradile, reći da to ne mora, ali da će mnoge druge zemlje reći da to mora.

"S druge strane, to otvara dilemu u našem društvu – EU ili Kosovo. To su veoma velika i teška pitanja i mora da postoji duboko razumevanje o tome onih koji o tome pričaju", naglašava Dačić.

"Sve više zemalja uviđa da su pogrešile kad su priznale Kosovo" 

Dodaje i da sve više zemalja uviđa da su pogrešile kad su priznale Kosovo.

Priština kaže da ih je priznalo 116 zemalja, ali to je laž, kaže on, dodajući da je razgovarao sa najvećim brojem tih zemalja i da se Uganda i Nigerija, koje se nalaze na spisku Prištine da su priznale Kosovo, uvrede kad im to kažete.

"Bio sam u Njujorku i američka administracija nam kaže da prestanemo da lobiramo da zemlje povuku priznanja Kosova, a na istom sastanku predsednik Albanije poziva sve zemlje da priznaju Kosovo. Morate da znate da dvostruki standardi postoje i mi to odlično znamo", ukazuje srpski ministar.

Govoreći o Balkanu, on je podsetio i na raspad Jugoslavije, za koji kaže da je bio nekontrolisani raspad, i da je to nešto za šta najviše treba optužiti međunarodnu zajednicu.

"Tako se desilo da je priznata i sedma jedinica koja nikad nije postojala – to je Kosovo, koje je jednostranim aktom proglasilo nezavisnost. EU se ponašala kao filozofi sa Tibeta. Nikakva rešenja, niti inicijative nije ponudila", kritikuje Dačić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, kada se insistira na tome da se dođe do rešenja koja neće uticati na druge, Dačić ističe da su doneta rešenja koja su srušila teritorijalni integritet Srbije.

"Kad Katalonija hoće da se otcepi, to ne može, a kad Kosovo hoće, onda može. To nije pošteno", ocenio je on.

Srpski ministar smatra da je veoma važno predsedavanje Rumunije EU, koje počinje u januaru sledeće godine.

"Rumunija je naš veliki prijatelj i uzdamo se da će imati više razumevanja za sve naše probleme u regionu. Mi želimo da vlada mir zbog velikih žrtava koje smo podneli i izražavam veliku nadu da ćemo tokom rumunskog predsedavanja EU otvoriti što više poglavlja", istakao je on, izrazivši zahvalnost Rumuniji što nije priznala Kosovo.

Osvrnuo se i na jučerašnju posetu generalnog sekretara NATO-a Srbiji, rekavši da Srbija želi da sa NATO-om ima što bolje odnose, ali da će trebati vremena da se izbriše sećanje da je NATO bombardovao jednu zemlju koja je dala tolike žrtve za slobodu Evrope. 

Upozorio je i da danas albanski narod ima dve države, Albaniju i Kosovo, i da je sledeći korak stvaranje jedne države na račun teritorijalnog integriteta Srbije. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво