Poslanici o amandmanima na više zakona

Skupština Srbije počela je raspravu o amandmanima na više predloženih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i izmene finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine podneto je 402 amandmana, a predloženim izmenama stvaraju se formalno-pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je država obezbedila deo sredstava za zbrinjavanje opasnog otpada koji je pronađen u pojedinim lokalnim samoupravama.

"Vlada Srbije je za one količine otpada koje su otkivene, bez obzira da li je reč o Obrenovcu, Pančevu ili drugim opštinama obezbedila za zbrinjavanje tog oopasnog otpada, jer lokalne samouprave najčešće nemaju para da to reše. Nadležni organi rade svoj posao i nastavićemo da se bavimo time", rekao je ministar.

Kada je reč o izmenama finansijskog plana za RFZO za 2018. godinu, resorni odbor za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava dao je saglasnost za njegovu izmenu, a na sednici je rečeno da se prihodi, odnosno rashodi uvećavaju za 4,1 milijardu dinara. 

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lečenje retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.

Na dnevnom redu je i Sporazum vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode i Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, potvrđivanje Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi. 

Među tačkama dnevnog reda je i utvrđivanje sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Polemika Dveri i SRS ko je prava opozicija 

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je poslanike Srpske radikalne stranke kakva su oni opozicija jer, kako kaže, ne smeju da napadaju predsednika države Aleksandra Vučića, a poslanica radikala Vjerica Radeta mu je poručila da javnost zna ko je prava opozicija i da za opoziciono delovanje "nije dovoljno reći samo da je neko lopov".

"Lako je da napadate Boška Obradovića. Ćutite Radeta verno služeći (Vojislavu) Šešelju i Vučiću. Licemerno je napadati opoziciju", rekao je Obradović koji je polemisao najpre sa naprednjacima, tvrdeći da će skupština da usvoji zakon koji liberalizuje tržište za uvoz GMO.

"Prilično je neverovatno zašto predstavnici ove grupacije 'savez za s kolca i konopca', tako bi im najbolje izgleda ime odgovaralo, svoje frustracije leče pominjući SRS tamo gde nema razloga za to", rekla je Radeta.

Ona je dodala da "javnost zna da je SRS najozbiljnija opozicija, da se vrlo ozbiljno suprostavlja predlozima Vlade Srbije".

"Jedino smo mi tražili da premijerka razreši pet ministara. Kada neko ne zna da se ponaša ljudski, kada iz nekog progovori 'ljotićevština', on je zaslepljen i misli da je dovoljno samo reći da je neko lopov i kriminalac", odgovorila je Radeta.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović se uključio u raspravu rekavši da je javnost mogla da čuje kako "koordinator" (Saveza za Srbiju Boško Obradović) shvata političko delovanje i šta za njega predstavlja pojam opozicije.

"Kaže (Obradović) morate da spominjete Vučića, njegovog brata, da mu razapinjete na krst decu, oca, majku, porodicu, onda ste prava opozicija. Time dokazujete opoziciono delovanje. To je bruka i sramota. Ne znam da li se kolege sa druge strane, evropejci slažu sa takvom definicijom politike i opozicije", rekao je Martinović.

Posle serije polemika određena je petominutna pauza kako bi se "smirila situacija" u parlamentu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво