Poslanici o "neprijateljskom faktoru", penzijama, KiM

Na sednici Skupštine poslanici su postavljali pitanja članovima Vlade i državnim organima, a interesovalo ih je "zašto se deo opozicije smatra neprijateljskim faktorom", zbog čega nisu svi penzioneri primili penziju u skladu sa nedavno usvojenim zakonom, ali i kakav je stav Rusije u vezi sa razgraničenjem.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta podsetila je da je pre desetak dana Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim je prestao da važi Zakon o smanjenju penzija iz 2014. godine, ali se taj zakon, prema njenim rečima, ne primenjuje.

Radeta je pitala premijerku Anu Brnabić zašto jedan deo penzionera u Srbiji nije dobio penzije u skladu sa zakonom koji je nedavno usvojen i pozvala je da se o tome konsultuje sa ministrima za rad i finansije, Zoranom Đorđevićem i Sinišom Malim.

"Ko procenjuje u Vladi koja grupa penzionera treba da dobije penzije u skladu sa tim zakonom", upitala je Radeta i ukazala da su radikali predlagali zakon po kome bi najniža penzija bila tolika da od nje može pristojno da se živi, a najviša samo tri puta veća od minimalne.

Navodeći da su penzije pre četiri godine smanjene jer je to, kako kaže, tražio MMF, sada ta finansijska organizacija, tvrdi Radeta, ima novi nalog – da se penzije usklađuju lineralno.

To znači da će, ukoliko se penzije povećaju deset odsto, onaj ko prima 120.000 dinara imati veću penziju za 12.000 dinara, dok će penzioneru sa 12.000 dinara u tom slučaju penzija biti veća za samo 1.200 dinara, rekla je Radeta.

Poslanik Nove Srbije-Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je ministarstvo spoljnih poslova koji je stav Rusije u vezi sa razgraničenjem na KiM.

Upitao je da li ministarstvo ima tu informaciju, odnosno ako ima, zbog čega je krije.

"Naša javnost je upoznata sa tim. Svakodnevno se spekuliše ko podržava tu ideju, ko je protiv. Upadljivo se ćuti šta naš najbliži spoljnopolitički partner misli o tome", rekao je Vukadinović i upitao da li je predsednik Aleksandar Vučić o tome razgovarao sa Vladimirom Putinom.

Poslanik DS-a Balša Božović imao je pitanje za premijerku Anu Brnabić koja je nedavno zajedno sa predstavnikom BIA Markom Parezanović učestvovala na bezbednosnom forumu na kojem je pripadnik te agencije rekao da je najintenzivnija pretnja po bezbednost Srbije "prikriveno delovanje spoljnog faktora".

Parezanović je tada, kaže Božović, rekao da se u funkciju zloupotrebe stavljaju pojedinci iz opozicije, pojedini mediji i deo nevladinog sektora, a da svi zajedno utiču na sindikate.

Božović je pitao premijerku da kaže imena i prezimena opozicionara "koji predstavljaju opasnost po bezbednost", da li se oni prate, prisluškuju...

"Građani imaju pravo da znaju otkud ovakav način borbe od strane vladajućeg režima prema opoziciji koji nas vraća u devedesete", rekao je Božović i pozvao premijerku da odgovori "zašto se opozicija smatra neprijateljskim faktorom".

Šef poslanika Dveri Boško Obradović pitao je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da li je tačno da će poljoprivrednici u Srbiji od januara 2019. godine morati da vode knjige i plaćaju knjigovođe.

Želeo je da zna i kada će Vlada Srbije smanjiti cenu goriva kao što je obećala.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića o čemu se dalje razgovara sa predstavnicima Prištine imajući u vidu da je Hašim Tači izjavio da oni nemaju nameru da ispune deo Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Srbija je, kaže Radulović, ispunila sve ono na šta se obavezala.

Navodeći da je ta poslanička grupa predložila zakon o Kosovu i Metohiji, Radulović je pitao Vladu Srbije i Skupštinu Srbije zašto ne žele da razgovaraju o tom zakonskom predlogu.

broj komentara 0 pošalji komentar