Vučić doputovao u Astanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva. Avion u kojem se nalazio predsednik Srbije, više ministara i privredna delegacija ispratili su "migovi" Vojske Srbije, koji su leteli uz putničku letelicu do izlaska iz vazdušnog prostora Srbije.

Na aerodromu u Astani, predsednik Srbije dočekan je uz najviše državničke počasti, uz prisustvo Garde Vojske Kazahstana.

Predsednik Nazarbajev dodeliće sutra šefu srpske države odlikovanje – Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok će Vučić dodeliti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsedniku Kazahstana.

Nakon dodele ordena, predviđen je sastanak dvojice predsednika.

Predsednik Srbije obići će i Evroazijski univerzitet "Gumiljov", gde će posetiti Muzej, te se obratiti studentima.

Potom će predsedniku Vučiću biti dodeljena titula počasnog profesora i u holu Univerziteta će prisustvovati otkrivanju table s svojim imenom.

Predsednik Vučić sastaće se i s premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, posle čega će obojica prisustvovati poslovnom forumu "Kazahstan–Srbija".

Planirano je i potpisivanje više sporazuma – Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbi protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Predsednik Srbije prisustvovaće i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stambenog kompleksa KB Tesla park u Astani, kao i prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra.

Vučić će u sredu učestvovati na plenarnom zasedanju konferencije "Verski lideri za siguran svet", na kojoj će, pored šefa srpske države, govoriti i predsednik Kazahstana, predsednik Senata parlamenta Kazahstana Nurlan Higmatulin, te i vrhovni imam Arapske Republike Egipat, šeik Ahmed el Taieb.

Predsednik Vučić primio je, krajem avgusta, poziv od svog kazahstanskog kolege da poseti Astanu, koji je u pismu istakao da se uspostavljeno partnerstvo i uzajamno korisna saradnja između dve zemlje aktivno razvijaju.

"Želeo bih posebno da istaknem sličnost stavova dveju zemalja o važnim pitanjima u međunarodnoj areni. Srbija se nalazi među zemljama koje daju aktivni doprinos učvršćivanju stabilnosti, mira i bezbednosti na svetskom nivou", naglasio je on u pozivu.

Predsednik Vučić je prihvatio poziv i izrazio zadovoljstvo što će ponovo imati priliku da poseti Astanu, jer se tokom ranijih poseta uverio u rezultate koje donosi plan modernizacije Kazahstana i upoznao sa mnogim projektima u tom gradu, koji mogu biti uzor i za gradove u Srbiji.

Vučić je naglasio da je u poslednje tri godine značajno intenziviran politički dijalog Srbije i Kazahstana, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim oblastima.

Ocenio je da su odnosi dveju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja i zahvalio predsedniku Nazarbajevu i kazahstanskom državnom vrhu na zauzimanju principijelne pozicije prema pitanju Kosova i Metohije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 09:26)
kovac1 [neregistrovani]

pohvala

Svaka prijateljski nastrojena država zaslužuje da je poseti srpska delegacija na čelu sa Vučićem, to samo govori o dobroj diplomatiji i negovanju medjudržavnih odnosa.

(utorak, 09. okt 2018, 08:37)
tIJANA [neregistrovani]

Poseta Kazahstanu

Jačanje saradnje sa Kazahstanom je od izuzetnog značaja za nas, naročito u delu koji se odnosi na građevinarstvo, jer Kazahstan je zemlja u ekspanziji što se tiče gradnje...Naši građevinari bi mogli kao nekad što su radili na bliskom istoku i severu Afrike danas da rade i grade u Kazahstanu.

(utorak, 09. okt 2018, 08:09)
aca [neregistrovani]

Вучић допутовао у Астану

Dobra saradnja sa Kazahstanom se nastavlja,zahvaljujući radu našeg Predsednika i naše Vlade.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 23:22)
Marija [neregistrovani]

sustina

Kazakstan je prijateljska zemlja, razvijena i perspektivna. Nadmo se svi dobrim sporazumima.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 21:48)
Katarina [neregistrovani]

Čast

Velika je čast biti poštovan u velikom broju zemalja, a Srbija to očigledno jeste.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 21:06)
kiki [neregistrovani]

orden

Orden prijateljstva prvog reda je velika čast za nešeg predsednika.