EP za svaki dogovor Srbije i Kosmeta usklađen sa međunarodnim pravom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta sutra bi trebalo da usvoji tekst izveštaja o Srbiji koji obuhvata i kompromisni amandman o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova.

"Bilo koji dogovor može biti prihvatljiv samo ukoliko je međusobno usaglašen i usklađen sa ukupnom stabilnošću regiona i međunarodnim pravom", stoji u tekstu usaglašenog amandmana.

Ukupno 239 amandmana koji su podneti na ovogodišnji izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera svedeni su na 27 kompromisnih amandmana koji bi trebalo da uđu u konačan tekst izveštaja o Srbiji. 

O njima će se glasati u utorak na zasedanju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u Briselu. 

Posebnu pažnju poslanika ima kompromisni amandman pod rednim brojem 25, koji u se odnosi na debatu o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova, uključujući i "razmenu teritorija". 

Na početku teksta koji bi trebalo da bude uvršten u konačnu verziju izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, ali i o Kosovu, naglašava se "multietnička priroda i Kosova i Srbije" kao i činjenica da "etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu". 

"Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", zaključuje se u tesktu kompromisnog amandmana koji obuhvata intrevencije 10 poslanika EP.

U nacrtu teksta izveštaja o Srbiji, a koji se odnosi na Kosovo, evropski poslanici pozivaju i na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština. 

Naglašava se važnost ubrznja "nove faze dijaloga" koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz "definisani pravno obavezujući sporazum", a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza. 

"Jednoglasno se osuđuje ubistvo kosovskog Srbina Olivera Ivanovića i naglašava potreba za stvarnom saradnjom kosovskih i srpskih istražitelja, ali i međunarodnom pomoći, kao bi se počinioci priveli pravdi", takođe stoji kao deo teksta ubačenog u izveštaj o Srbiji na insistiranje poslanika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamneta.

Posle usvajanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji bi krajem novembra trebalo da usvoje svi poslanici Evropskog parlamenta na plenarnom zasedanju u Briselu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 10:53)
anonymous [neregistrovani]

1244 Medjunarodno pravo

1244 -postujte rezoluziju UN
EVROPO!!!!!!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 23:53)
anonymous [neregistrovani]

Podrzavanje

"Podrzava se dijalog u kome posreduje EU ......"
Eu ne posreduje u dijalogu! EU je na strani Pristine!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 16:02)
milan lala [neregistrovani]

KiM

Kad gospoda hoce po medjunarodnom pravu onda znaci dogovor po rezoluciji 144 SB-OUN . To je i najbolje i jedino ispravno .