Rojters: Najveće vežbe Srbije i NATO-a za vanredne situacije

Britanska agencija "Rojters" izvestila je o vežbama NATO-a i Srbije nadomak Beograda, navodeći da je reč o "najvećim vežbama te vrste" u kojima učestvuju timovi za vanredne situacije Srbije i Severnoatlantske alijanse.

U izveštaju iz Beograda, Rojters primećuje da su današnje vežbe usledile svega nekoliko dana nakon što su vazduhoplovne snage Srbije i Rusije održale obuku za borbene misije u vojnoj vazduhoplovnoj bazi kod Beograda.

"Stotine vatrogasaca, spasilaca i medicinskih timova okupilo se danas nedaleko od Beograda kako bi se uhvatili u koštac sa simuliranim požarima, zemljotresima, saobraćajnim nezgodama i hemijskim katastrofama", tako Rojters opisuje vežbe Srbije i NATO.

Britanska agencija prenosi izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u Mladenovcu rekao da je svrha trodnevnih vežbi pružanja odgovora na vanredne situacije, pod nazivom "Srbija 2018", da se našoj zemlji pokažu prednosti saradnje sa NATO.

Rojters navodi da je Srbija jedna od malobrojnih balkanskih država koje nisu u sastavu 29-člane Alijanse, te da je NATO ostao veoma nepopularan u našoj zemlji otkako je 1999. izveo vazdušnu kampanju kako bi srpske snage isterao sa Kosova.

U izveštaju se, međutim, napominje da je Srbija potpisala sporazume o saradnji sa Alijansom i da učestvuje u redovnim zajedničkim manifestacijama i vežbama.

Rojters navodi i da Vlada u Beogradu balansira između težnje da se pridruži EU i bliskih veza s tradicionalnom saveznicom Rusijom.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 08:56)
anonymous [neregistrovani]

NATO

Saaradnja sa svima i ocuvati neutralnost

(utorak, 09. okt 2018, 08:17)
Pipi [neregistrovani]

Ghjjgfdc

Srbija je vojno neutralna zemlja, to je ono što nas odvaja od drugih zemalja na Balkanu. Ova vojna vežba, sa međunarodnim učešćem pokazuju da saradnja i tada može da bude veoma uspešna.

(utorak, 09. okt 2018, 06:30)
Tasa [neregistrovani]

Vojna vežba

Pokazali smo da i pored svoje vojne neutralnosti možemo da razvijamo veoma dobru saradnju sa NATO alijansom.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 21:48)
Kristina [neregistrovani]

Komentar

Srbija je vojno neutralna zemlja, to je ono što nas odvaja od drugih zemalja na Balkanu. Ova vojna vežba, sa međunarodnim učešćem pokazuju da saradnja i tada može da bude veoma uspešna.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 19:32)
Vuk [neregistrovani]

Rojters Najvece vezbe NATO i Srbije u vanrednim dogadjajima

Ono sto raduje to je da se nase jedinice nisu obrukle, vec na protiv pokazali su se izvanredno da mogu u korak da sa ostalim clanovima NATO mogu bez ikavih problema da pruze pomoc u ovakvim situacijama svaka cast.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 19:13)
Lovely [neregistrovani]

Ponos

Ponosim se momcima kako su nas predstavili i pokazali sta znaju.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 18:43)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Највеће вежбе

Значи "легли" смо на руду!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 18:02)
Aleksa [neregistrovani]

Uzivanje

Uzivao sam dok sam gledao vezbu, i nase jedinice koji reaguju u teskim situacijama.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 16:46)
tet [neregistrovani]

kloe

Ova vezba ne znaci da mi i dalje nismo neutralni.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 16:46)
rufio [neregistrovani]

deki

Ne bi mi,ali vrata nikome ne treba zalupiti.