Rojters: Najveće vežbe Srbije i NATO-a za vanredne situacije

Britanska agencija "Rojters" izvestila je o vežbama NATO-a i Srbije nadomak Beograda, navodeći da je reč o "najvećim vežbama te vrste" u kojima učestvuju timovi za vanredne situacije Srbije i Severnoatlantske alijanse.

U izveštaju iz Beograda, Rojters primećuje da su današnje vežbe usledile svega nekoliko dana nakon što su vazduhoplovne snage Srbije i Rusije održale obuku za borbene misije u vojnoj vazduhoplovnoj bazi kod Beograda.

"Stotine vatrogasaca, spasilaca i medicinskih timova okupilo se danas nedaleko od Beograda kako bi se uhvatili u koštac sa simuliranim požarima, zemljotresima, saobraćajnim nezgodama i hemijskim katastrofama", tako Rojters opisuje vežbe Srbije i NATO.

Britanska agencija prenosi izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u Mladenovcu rekao da je svrha trodnevnih vežbi pružanja odgovora na vanredne situacije, pod nazivom "Srbija 2018", da se našoj zemlji pokažu prednosti saradnje sa NATO.

Rojters navodi da je Srbija jedna od malobrojnih balkanskih država koje nisu u sastavu 29-člane Alijanse, te da je NATO ostao veoma nepopularan u našoj zemlji otkako je 1999. izveo vazdušnu kampanju kako bi srpske snage isterao sa Kosova.

U izveštaju se, međutim, napominje da je Srbija potpisala sporazume o saradnji sa Alijansom i da učestvuje u redovnim zajedničkim manifestacijama i vežbama.

Rojters navodi i da Vlada u Beogradu balansira između težnje da se pridruži EU i bliskih veza s tradicionalnom saveznicom Rusijom.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво