Đilasova pitanja Rufu o PKB-u i RTB "Boru"

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je pismo šefu Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsu Rufu povodom pohvala Vladi Srbije zbog prodaje RTB "Bora" i PKB-a i upitao ga da li zna da su obe kompanije privatizovane na štetu građana Srbije.

Đilas je u pismu pitao Rufa da li zna da je, u uslovima globalne trke za rezervama bakra, RTB "Bor" dat kompaniji "Ciđin" bez dolara plaćanja državi Srbiji kao vlasniku, odnosno da je jedina obaveza kineske kompanije dokapitalizacija u vrednosti od 350 miliona dolara u periodu od tri godine.

"Za taj iznos, koji defakto plaća sam sebi, 'Ciđin' postaje vlasnik 63 odsto RTB 'Bora'. Po tome ispada da ceo RTB 'Bor' danas vredi ukupno 205 miliona, a samo za topionicu je država u poslednjih pet godina izdvojila više od 300 miliona evra", naveo je Đilas.

Pitao je Rufa i kako tumači "toliko mizeran iznos" kada ima informaciju da je "Ciđin" ponudio kanadskoj kompaniji "Nevsun" koja ima pravo na dva nalazišta u Boru, čak 1,4 milijarde dolara i da li je moguće da nije svestan stepena pljačke građana Srbije kroz aranžman koji je javno podržao.

Govoreći o privatizaciji PKB-a, Đilas je naveo da je ta korporacija 2012. godine, pre nego su na vlast došli Aleksandar Vučić i SNS, imala poslovni prihod od 60,8 miliona evra, poslovnu dobit od sedam miliona evra i EBITDA od čak 22 odsto.

Prošle godine godine prihod je bio 34 miliona evra i gubitak čak 12 miliona, naveo je Đilas i ocenio da je PKB sistematski uništen da bi danas hektar zemljišta PKB bio prodat arapskoj kompaniji za 4.200 evra, iako je cena realno bar pet puta veća, uz obrazloženje da će arapski menadžment bolje voditi kompaniju od srpskog.

"Svi podaci koje sam u pismu naveo su vama sasvim sigurno dostupni. Zato su mi vaši postupci apsolutno nerazumljivi.

Očekujem od vas odgovor na pitanje da li ste svesni da ste ćutanjem o realnoj ekonomskoj situaciji s jedne i pohvalama pljačkaških privatizacija sa druge strane, postali saučesnici SNS-a i Aleksandra Vučića u ekonomskom uništavanju države Srbije", stoji u pismu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво