Vučić: Srbija ostaje vojno neutralna, ali će sarađivati sa NATO-om

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" održava se u Mladenovcu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u vanrednim situacijama najvažnija brza reakcija i da možemo jedni drugima da pomognemo. Jens Stoltenberg je poručio da je vežba prilika da se pokaže kako NATO i Srbija razvijaju svoje prijateljstvo i partnerstvo.

Predsednik Aleksandar Vučić je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju i zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na prisustvu i podršci u organizovanju vežbe.

"Stoltenberg je uvek drag i dobrodošao gost Republike Srbije. Čast mi je da otvorim 18. vežbu Evroatlantskog koordinacionog centra za odgovor u slučaju katastrofa, koji se organizuje u saradnji sa MUP-om Srbije", naveo je Vučić.

Istakao je da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i što će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti u narednom periodu međusobnu pomoć u vanrednim situacijama. 

"Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju života običnih ljudi i međusobnoj pomoći. Kao što je humanista Albert Švajcer govorio – svrha ljudskog života je da služi i da pokazuje saosećanje i volju da pomogne drugima", istakao je predsednik Srbije. 

Naglasio je da se Srbija uverila u značaj međusobne pomoći tokom poplava 2014. godine i kada su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima iz 14 zemalja sa više od 600 spasilaca i zahvalio na pomoći. 

"Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje", poručio je Vučić.

Naglasio je da su čast, saosećanje i solidarnost osobine svojstvene narodu Srbije. 

Kako je rekao, prirodne katastrofe su danas veoma složeno pitanje zbog njihove velike nepredvidivosti i zato je odgovor na njih veoma kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost. 

"Ovde smo danas da bismo pokazali koliko smo uspešni u koordinaciji, saradnji i spremnosti da delimo odgovornost i jedni drugima da pomognemo, kako u otklanjanju posledica tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako, iskustvo drugih zemalja je od izuzetnog značaja i dobro će doći institucijama Srbije u vanrednim situacijama koje čine sistem zaštite i spasavanja", rekao je predsednik Srbije. 

"Srbija ostaje vojno neutralna"

Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO-om.

Zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

"Želim da se zahvalim generalnom sekretaru NATO-a zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da nijednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti", rekao je predsednik.

Dodao je da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO-om, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

"Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20. i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose", zaključio je Vučić.

Stoltenberg: NATO podržava dijalog kao ključ stabilnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da Kfor osigurava bezbedno okruženje za sve zajednice na KiM, uključujući i Srbe i da u punoj meri podržava proces normalizacije odnosa.

Stoltenberg je, u izjavi novinarima, nakon prisustva civilnoj vežbi NATO-a u Mladenovcu, rekao da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica.

"Dijalog je ključ stabilnosti u regionu", poručio je šef NATO-a.

Stoltenberg je rekao da se ovom vežbom vidi da Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo, koje je započeto 2006. godine i da se od tada odnos razvija i osnažuje iz dana u dan.

Ukazao je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorio najveću civilnu NATO vežbu sa oko 2.000 učesnika.

"Ova vežba je bitna, jer je to način da se osnaži naša spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe. Takođe pokazuje kako radimo zajedno na razvoju novih tehnologija, boljih načina međusobnog komuniciranja, organizujemo zajedničko komandovanje", objasnio je generalni sekretar NATO-a.

Navodi da je ovo bila prilika da se pokaže kako NATO i Srbija razvijaju svoje prijateljstvo i partnerstvo.

"Ovo nije vojna vežba, budući da NATO nije samo vojni savez. Ovo je civilna vežba koja se bavi odgovorima na vanredne situacije, sa ciljem spasavanja života. Videli smo da je ovaj region bio izložen prirodnim katastrofama", naglasio je Stoltenberg.

Dodaje da je svestan da je NATO ostao kontroverzan u Srbiji, zbog sećanja na bombardovanje iz 1999. godine.

"To sećanje je i dalje bolno za mnoge, posebno one koji su izgubili bliske osobe. Međutim, cilj akcije je bio da zaštite civile u regionu i svaki nevini život koji je izgubljen je velika tragedija. Žalim za svakom žrtvom na obe strane i upućujem saučešće porodicama. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost", naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao da se svuda na Zapadnom Balkanu NATO posvećuje svom sveobuhvatnom cilju izgradnje mira i stabilnosti, koji su temelj za napredak.

"Danas su saveznici NATO-a najveći investitori u Srbiji, koji donose radna mesta i privredni rast. Srbija je ostvarila impresivan rast i reforme", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ukazuje da su pojedine zemlje regionalne članice NATO-a, a da Srbije to ne želi.

NATO, prema njegovim rečima, u punoj meri podržava neutralnost za koju se opredelila Srbija i pozdravlja što se odlučila za partnerstvo sa NATO-om.

To, kako ističe, koristi obema stranama. Podsetio je da je NATO pomogao uništenju velike količine oružja, obučavao više hiljada pripadnika Vojske, a da Srbija ima obučeno medicinsko osoblje koje učestvuje u NATO misijama.

Na kraju je ukazao da ima lepa sećanja iz svog detinjstva u Srbiji, i da mu je posle puno decenija uvek zadovoljstvo vratiti se u Beograd.

"Ova poseta pokazuje snagu partnerstva, a vežba šta možemo da uradimo zajedno izgrađujući bolju budućnost", zaključio je Stoltenberg. 

Generalni sekretar NATO-a pohvalio je impresivne ekonomske reforme koje je Srbija sprovela, kao i privredni rast zemlje. 

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a.

Vežba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca", navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

broj komentara 31 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. okt 2018, 21:04)
Neko [neregistrovani]

Ne razumem!

Dakle, ja ne mogu da razumem kako neko moze da bude vojno neutralan, a saradjuje sa nekom vojnom silom. Najbolji primer vojne neutralnosti je oduvek bila Svajcarska. Ja kako shvatam nasa vojna neutralnost poprima neki novi oblik. Ja koliko mogu da dokucim jeste to da nasi politicari ne znaju vise ni sami sta rade sa ovom zemljom.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 17:46)
anonymous [neregistrovani]

Nemoguće

Kako je Srbija vojno neutralna ako na svojoj teritoriji ma NATO bazu, a nema rusku?

(ponedeljak, 08. okt 2018, 17:45)
anonymous [neregistrovani]

Re:Prelazak preko teritorije i imunitet

Eh Srđane,zakasnio si koju godinu sa predlogom, odavno je u sporazumu sa NATO potvrđeno da im pravosuđe Srbije ne može ništa, bilo šta da urade. Bilo šta.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 17:25)
anonymous [neregistrovani]

Nikad

govori u svoje ime... ja hocu u NATO....

(ponedeljak, 08. okt 2018, 17:01)
Tami [neregistrovani]

Vojska

Mir je najvazniji za Srbiju!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 16:51)
Srđan [neregistrovani]

Prelazak preko teritorije i imunitet

Pod hitno im onemogućiti besplatan prolaz, i oduzeti im imunitet u slučaju da naprave neki belaj.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 15:53)
anonymous [neregistrovani]

Kada..

odu sa naseg Kosova i Metohije,kada su kaznjeni svi ratni zlocinci,(albanci) onda mozemo eventualno da pricamo...pre ne.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 15:41)
Milan [neregistrovani]

Odgovor

Vrlo je bitno da NATO postuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 15:40)
Mira [neregistrovani]

Odgovor

Bitno je da cuvamo mir u regionu kako bismo obezbedili ekonomski napredak.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 15:31)
anonimus [neregistrovani]

vanredno

Ovde se radi o slučajevima vanredne situacije i moramo sarađivati sa svima da se ne ponove one poplave od pre 4 godine.