Vuletić: Promena odnosa snaga u Predsedništvu BiH

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za RTS da će nakon izbora u BiH doći do promene odnosa snaga u Predsedništvu, jer je sada hrvatski član Željko Komšić koji je više naklonjen "centralističkom pogledu na budućnost BiH". Istakao je da je Dodik jasno stavio do znanja da će mu važniji sagovornik biti u Beogradu nego u BiH.

Vladimir Vuletić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su rezultati izbori pokazali ono što je u BiH stara tema, a to je taj sukob između, sa jedne strane, centralizacije BiH koju pokušavaju da sprovedu pre svega bošnjačke stranke i SDA, a sa druge strane pokušaj Republike Srpske da ostvari ono što je Dejtonom zagarantovano, a to je veliki stepen samostalnosti.

"Ono što je interesantno za ove izbore je jedna promena odnosa snaga u Predsedništvu, na osnovu preliminarnih rezultata vidimo da će osim predstavnika SDA tu biti i Željko Komšić ispred hrvatskog naroda. On je već rekao da će biti predsednik svih građana i negde njegova politička biografija svedoči o tome da će biti negde naklonjen više ovom 'centralističkom pogledu na budućnost BiH'", objasnio je Vuletić.

Ukazao je da to za Milorada Dodika znači da će verovatno biti često u situaciji da će na neki način biti nadglasan u tom Predsedništvu.

"Ono što treba imati u vidu je da su nadležnosti Predsedništva vezane za spoljnu politku i to je vrlo osetljiva tema", dodao je Vuletić.

"Treba imati u vidu i to da sama činjenica da će Dodik biti nadglasan ne znači ništa ukoliko on bude imao dovoljno uporište u Parlamentu RS, jer na kraju krajeva bilo koja odluka koja se donese ona bi trebala da konsenzualna, ako ne može onda se ide na nadglasavanje, ali uvek član Predsedništva koji je nezadovoljan tom odlukom može da se pozove na načelo destruktivnosti i da traži da se u entitetu iz kog dolazi politički predstavnici opredele prema tome", naveo je Vuletić.

Prema tome, naglasio je Vuletić, Dodik može da blokira bilo koju odluku Predsedništva ukoliko bude imao dovoljno snažno uporište u RS.

Izbori između dve grupacije 

Na pitanje da li se sada ulazi u mirniji period, Vuletić kaže da se suštinski ne ulazi.

"Ovo su bili izbori između dve glavne grupacije – one koje pokušavaju da Bosnu uvuku u nešto što je više centralizovan politički entitet i Dodika koji pokušava da Bosnu da drži, ono što se kaže, nužnim zlom", dodao je Vuletić.

Istakao je da su te dve pozicije i dalje dominantne i da će one određivati budućnost BiH koja će u tom smislu biti slična onome što se do sada dešavalo.

Kada je reč o stranom mešanju, Dodik je već najavio da će tražiti ukidanje Visokog predstavnika za BiH, a Vuletić smatra da suprotstavljena gledišta zapravo daju smisao postojanju Visokog predstavnika.

"Upravo iz ovog razloga što postoji suprostavljena gledišta o tome kako bi BiH trebala da funkcioniše, to je paradoksalno, zapravo daje nekakav smisao postajanju Visokog predstavnika koji se onda tu često pojavljuje kao nekakav sudija i to je na neki način paradoksalno", rekao je Vuletić.

"Mislim da je Dodik između ostalog rekao, a to sigurno neće proći kada je reč o poziciji ostala dva predstavnika u Predstavništvu, da bi dao alibi sebi za svoju buduću politku koja će biti upravo usmerena, jer on je rekao ako oni ne prihvate to, pa neću ni ja ono što oni budu predlagali", dodao je Vuletić.

Tvrdi da će Dodik nastaviti politku koju je i do sada vodio i to jeste politka koja obezbeđuje ono što je Dejtonskim sporazumnom predviđeno, a to je visoki stepen samostalnosti RS.

"Dodik stavio do znanja da će mu važniji sagovornik biti u Beogradu nego u BiH"

Govoreći o odnosima sa Srbijom i da li se nešto menja, Vuletić naglašava da će to zavisiti od snage koju Dodik bude imao u Parlamentu RS.

"Verujem da čak i ukoliko njegova grupacija ne bude imala dvotećinsku većinu, da će naravno i drugi poslanici, jer nemojmo se zavaravati bez obzira na to koja politička grupacija srpska, svi oni zapravo se zalažu za visok stepen samostalnosti RS", istakao je Vuletić.

Dodao je da se Dodik za to zalaže u nešto većoj meri, ali da i bilo koja druga opcija neće dozvoliti da RS bude utopljena u nešto što bi bio unitarni koncept BiH.

"Dodik je jasno stavio do znanja da će njemu važniji sagovornik biti u Beogradu nego u BiH i mislim da to nije rekao slučano, jer on zaista i očekuje da će u Predsedništvu ovakvom kakvo je sada zapravo imati malo sagovornika", smatara Vuletić.

Naveo je da treba imati u vidu da je svoju izbornu pobedu Dodik ostvario, ne direktnim uticajem iz Srbije, ali pozivajući se na to da želi najbolje odnose sa Srbijom.

"Tako da su to birači prepoznali kod njega, jer njegova je politička kampanja bila pre svega bazirana na tom čvrstom odnosu sa Srbijom", zaključio je Vuletić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво