Dan posle izbora u BiH, reagovanja i čestitke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je svim građanima BiH na mirno sprovedenim izborima i izrazio nadu u još bolju saradnju sa BiH i RS u budućnosti.

"Koristim nezvanično priliku, a zvanično ću sačekati da CIK objavi konačne rezultate, da čestitam Džaferoviću, Komšiću i Dodiku. Za ostale mislim da još rezultati nisu poznati", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u vezi sa tim, rekao da je za nas najvažnije da čuvamo mir i stabilnost.

"Mislim da jedan deo koji niko neće preneti iz ocene Jensa Stoltenberga je ocena našeg rada na ekonomskom polju. Nema ekonomskog napretka bez mira i stabolnosti. Onaj koji misli da je to moguće a da ne čuvamo mir i stabilnost to je nemoguće", rekao je Vučić u Mladenovcu, gde je prisistvovao vežbi "Srbija 2018". 

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbiji "spočitavano" da se meša u izbore u Bosni i Hercegovini, iako to nije tačno, a da na odlazak predstavnika EU, među kojima je i hrvatski premijer, niko nije reagovao.

"Slušamo priče da se Srbija meša u izbore u BiH. Nisam bio tamo 12 meseci, nisam primio (Milorada) Dodika ovde, a on je izabran za člana Predsedništva BiH", rekao je Vučić, koji je učestvovao na skupu "Liderstvo za bezbednost regiona".

S druge strane, primetio je da na odlazak hrvatskog premijera u BiH niko nije reagovao.

"Da sam ja otišao, mediji iz cele Evrope bi me bukvalno obesili, ali ako to uradi neko iz EU, onda je sve u redu", primetio je Vučić.

Navodi da o svemu tome treba iskreno, pošteno i otvoreno razgovarati i da treba rešavati, inače ćemo se,kaže, suočiti sa još više problema.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović takođe je čestitala Dodiku pobedu.

"Izborna pobeda u uslovima visoke izlaznosti govori o poverenju građana Republike Srpske u vašu politiku i ostvarene rezultate. Verujem da će podrška građana Republike Srpske biti najsnažniji vetar u leđa na novoj dužnosti koju ćete obavljati, na kojoj će vaše političko iskustvo, znanje i odlučnost biti dragoceni za očuvanje stabilnosti i brži ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i Republike Srpske", navela je Mihajlovićeva.

Srbija i BiH su ne samo susedi, već i važni spoljnotrgovinski partneri i države koje rade mnogo na svom povezivanju koje je važno i za region, a najbolji primer je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Uverena sam da ćemo u vama imati snažnu podršku da na ovom, kao i na svim drugim zajedničkim projektima, uspešno sarađujemo i da ih efikasno realizujemo, u interesu građana Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske", ističe Mihajlovićeva.

Ministarka Mihajlović istovremeno je čestitala i Željki Cvijanović pobedu na izborima, na kojima je izabrana za predsednicu Republike Srpske.  

Predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane, Aleksandar Vulin čestitao je jutros Miloradu Dodiku pobedu na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. 

"Poštovani predsedniče Dodik, nema veće časti nego da Vam narod ratnika i stradalnika, poveri budućnost svoje dece. Republika Srpska je Vašim izborom za člana predsedništva Bosne i Hercegovine sačuvana i ojačana", naveo je Vulin.

"Poštovani predsedniče želim da Vas uverim, kao i sve Srbe u BiH, da će Srbija dosledno i uporno jačati Republiku Srpsku i da će o njoj brinuti kao što brine o samoj sebi. Svaki uspeh Srbije je uspeh i Republike Srpske, a svaka briga i radost Republike Srpske je naša briga i radost", istakao je Vulin u čestitki i poželeo Dodiku da u obavljanju nove dužnosti ostane dostojan poverenja Srba u Republici Srpskoj i Srbiji.

Čestitkama Dodiku i Cvijanovićevoj pridružio se i srpski režiser Emir Kusturica. 

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin uputio je čestitku Željku Komšiću, koji je izabran za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво