Vladajuće kosovske stranke postigle dogovor o dijalogu sa Beogradom

Kosovske vladajuće partije izradile rezoluciju u kojoj je napisano da parlament u Prištini može da donese odluku o teritoriji.

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogućnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.

"Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja", piše u klauzuli 6.

List navodi da se predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.

Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama.

Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalih, nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.

U međuvremenu, između premijera i predsednika privremenih kosovskih institucija žestoka polemika na društvenim mrežama.

Haradinaj ponavlja da u rezoluciji stoji i da "granice Kosova ostaju nepromenjene i da se o tome ne pregovara".

Tači kaže da "državni interesi Kosova moraju uvek da budu iznad bilo koje političke partije ili izbornog interesa".

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postizanja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda".

"Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri", napisao je Pacoli.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 07. okt 2018, 21:17)
anonymousRdovan [neregistrovani]

Jesu rekli amerikanci,ali nisu Rusi,i Kinezi

Ipak poslednja je odluka srpska koja ima nepobitne dokaze ali i rezoluciju 1244,na koju su se obavezale i OUN,i svi ucesnici u pregovorima.

(nedelja, 07. okt 2018, 18:06)
anonymous [neregistrovani]

Pravno obavezujuće

Zar nije takav bio i sporazum o ZSO?

(nedelja, 07. okt 2018, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Kranj

Gospodo sa Kosova vama je već vreme isteklo prihvatite majku SRBIJU KAO ŠTO JE BILA I BIĆE,Završite više laži o državi koja nepostoji nigde samo u vašim usijanim glavama.Živela Srbija.

(nedelja, 07. okt 2018, 17:30)
anonymous [neregistrovani]

Sta se vidi

Ono sto oni prihvate ili napisu,rekli su amerikanci.