Makalister: Do kraja novembra stav EP o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Komiteta spoljnih poslova Evropskog parlamenta Dejvid Makalister izjavio je da EP raspravlja o odnosima Beograda i Prištine i da će konačan izveštaj biti gotov do kraja novembra.

Dejvid Makalister je to rekao nakon razgovora sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija u Prištini i dodao da "EP ističe multietničku prirodu Kosova i Srbije i podržava dijalog kao način pomoću kojeg će se doći do sporazuma", prenosi RTK na srpskom jeziku. 

"EP će podržati svaki sporazum o kojem će se saglasiti obe strane i koji će uzeti u obzir i međunarodne zakone i situaciju u regionu", istakao je Makalister.

Prema njegovim rečima, vreme je da zemlje članice ponude viznu liberalizaciju za Kosovo, jer bi u suprotnom "bio presedan da se jedna zemlja koja prođe kroz ovaj proces vrati unazad".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2018, 19:20)
anonymous [neregistrovani]

Rekli ste privremene institucije,

dovoljno receno kao i postajanje privremene drzave Kosovo.Treba da izbegnete da se mesate u unutrasnje poslove i da postujete Srbiju u svojoj celini,kao i svaku clanicu EU,gde ne cveta cvece.Treba da ste shvatili da je Kosovo Srpska teritorija koja nikada nece priznata kao drzava sto vi agresivno nas ucenjujete za clanstvo.Hvala vi mi imamo nas cilji budocnost,a vi se pitajte ko kome treba.