Polemika Jovanovića i Folića o metrou

Zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" u Skupštini Beograda Nikola Jovanović naveo je da je rok za izgradnju beogradskog metroa pomeren za 2027. godinu i upitao aktuelnu gradsku vlast "zašto je grubo varala građane". Glavni gradski urbanista Milutin Folić navodi da će se metro graditi prema planu i da gradnja počinje do kraja 2020. godine.

Nikola Jovanović je izjavio da je rok za izgradnju prve linije metroa pomeren za 2027. godinu što, prema njegovim rečima, znači da je naprednjačka vlast u prestonici "grubo varala" građane obećanjem da će prva linija biti gotova 2022. godine.

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, u razgovoru sa građanima Zemuna je rekao da u najnovijoj verziji zvaničnog dokumenta "Regionalni prostorni plan administrativnog područja grada Beograda" stoji da je "rok za izgradnju prve linije metroa pomeren za 2027. godinu".

On je, u ime odborničke grupe "Savez za Srbiju", kako se navodi u saopštenju, javno pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i aktuelnog ministra finansija, a tadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog, zašto su u predizbornoj kampanji izjavljivali da će se Beograđani voziti metrom 2022. godine, navodi se u saopštenju NS.

Odgovorio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

"Zapanjen sam koliko je odbornik Skupštine grada Beograda Nikola Jovanović površan i koliko ništa ne zna. A kako bi znao kada je pre samo nekoliko meseci promašio zgradu Skupštine grada i tražio mesto gde se održava sednica na pogrešnom mestu", istakao je Folić.

On je rekao da želi da obavesti Jovanovića da je poslednji rok za izgradnju prve linije metroa 2027. godine, jer do tada Beograd saobraćajno više ne može da izdrži bez metroa zbog povećanog broja putnika i stanovnika.

Kako je naveo, to znači da Beograd saobraćajno ne može normalno da funkcioniše bez metroa posle 2027. godine i zato je ta godina pomenuta, a metro će se graditi prema planu i gradnja će početi do kraja 2020. godine.

Oglasio se i šef odbornika SNS-a Aleksandar Mirković koji je tvrdnje "Saveza za Srbiju" o pomeranju roka za izgradnju beogradskog metroa ocenio kao "jeftini trik kojim se pokušava prikupiti neki politički poen".

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2018, 17:22)
Zoka [neregistrovani]

polemisanje

Nema se tu sta polemisati. Obecano, bice ispunjeno kao i sve do sada. Ima prioritenijih stvari od metroa.

(subota, 06. okt 2018, 16:45)
Fudbaler [neregistrovani]

Metro

Metro će svakako uticati da se smanji gužva u gradu, ali će poboljšati saobraćaj kroz Beograd. Jako je važno da Srbija bude jaka i stabilna država.

(subota, 06. okt 2018, 14:42)
anonymous [neregistrovani]

gt

Metro ce svakako mnogo znaciti svima nama, radujemo se sto ce i nas grad dobiti metro stanicu.