Joksimović: Makalister dolazi da čuje komentare Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister večeras će se u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Makalister dolazi u Beograd kako bi čuo komentare i mišljenje Srbije na nacrt rezolucije o napretku na evropskom putu, rekla je za RTS ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnenviku RTS-a rekla da je reč o redovnoj poseti Makalistera koji nije samo izvestilac EP za Srbiju, nego je i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP.

Ministarka objašnjava da se sada na osnovu izveštaja o napretku iz aprila priprema rezolucija o napretku Srbije.

Kako je navela, rezolucija sadrži i političke komentare i ocene o tome kako se sprovode reforme, a Makalister dolazi da čuje mišljenje Srbije na predloge amandmana koje su evroposlanici dali.

Joksimovićeva kaže da mnogi poslanici u EP nisu pratili šta je u međuvremenu urađeno u Srbiji i šta je usvojeno od zakona. Predsednik će Makalistera o tome informisati večeras a i ona će se sa njim sastati sutra.

"Stalno radimo posao, naše je da izveštavamo i da promovišemo ono što Srbija radi", rekla je Joksimovićeva.

Ukazuje da je Evropski parlament institucija koja, pored saodlučivanja sa drugim institucijama, predstavlja najveći debatni forum u Evropi gde se kreira javno mnjenje.

Na pitanje o tome što se pohvale za Srbiju odnose na napredak u ekonomiji, reformu javne uprave, odnos prema migrantskoj krizi, stalni angažman u vezi sa Kosmetom, a zamerke na reformu pravosuđa i stanje u medijima, ministarka ističe da su to uobičajene teme i dodaje da svugde ima napretka.

Pošto su najveći broj amandmana podneli poslanici iz Hrvatske i Slovenije, ministarka kaže da su komšije zainteresovane za evropski put Srbije ali da ima mnogo amandmana koji su nastojali da bilateralne stvari uključe u rezoluciju.

Ona ne veruje da će ti amandmani proći i navodi da očekuje izbalansiranu i dobru rezoluciju.

"Evrointegracije stvar procedura" 

Govoreći o tome što se Srbija poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, Joksimovićeva je istakla jednu formulaciju koja joj je bila zanimljiva: "hitno se pozivamo da progresivno usklađujemo" spoljnu i bezbednosnu politiku.

Poručuje da je obaveza Srbije da do punopravnog članstva uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku, da postoje očekivanja pojedinih zemalja, ali da to ne može da bude formalan uslov jer su evrointegracije stvar procedura i "ako hoćete da budete relevantni morate da poštujete sopstvene procedure".

Kada je reč o primedbama na bezvizni režim sa Iranom, Joksimovićeva kaže da je Srbija svesna zabrinutosti pojedinih država i podseća na zajedički rad sa nemačkom policijom i Fronteksom.

Ističe da su to stvari koje pokazuju odgovornost Srbije prema sebi i drugima. Međutim, navodi da su razlozi za bezvizni režim naše pravo političkih i ekonomskih interesa.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, ministarka kaže da je pripremljeno pet poglavnjlja i da elemenata za napredak Srbije ima. Ukazuje da je mnogo onih koji ne žele napredak Srbije.

"Loša vest za njih – mi ne odustajemo", poručuje Joksimovićeva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво