"Zahvalnost administraciji SAD na promeni odnosa"

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Njujorku sa sekretarom SAD za trgovinu Vilburom Rosom o ekonomskoj saradnji, ali i o Kosovu i Metohiji, pri čemu je Brnabićeva istakla da je jako važno što je ova američka administracija spremna da čuje stavove Srbije.

Ana Brnabić je zahvalila na promeni stava američke administracije u odnosu prema Srbiji.

Brnabićeva je rekla i da je američka podrška značajna jer je potrebno da Priština prihvati kompromis, koji je važan zbog svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji.

U razgovoru sa Rosom s kojim se sastala i početkom septembra u Beogradu, Brnabić se osvrnula na ceromoniju obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće i istakla da je to važan trenutak za dalji razvoj bilateralnih odnosa.

Brnabićeva i Ros posebno su razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Premijerka je istakla da je za Srbiju veoma značajna investicija kompanije NCR.

Sjedinjene Države su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, a kompanije kao NCR i "Majkrosoft" važne su za dalji privredni i tehnološki razvoj naše zemlje, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Brnabićeva je naglasila da je potpisan državni ugovor o nabavci Orakl hardvera i licenci, čime je Srbija postala prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi, a druga u Evropi posle Velike Britanije, koja je uspostavila Državnu Orakl klaud infrastrukturu, vašnu za dalji razvoj elektronske uprave.

Premijerka je rekla da je u prvoj polovini ove godine rast BDP-a u Srbiji bio 4,8 odsto, što je u vrhu među evropskim zemljama.

Ona je dodala da je cilj vlade dugoročno održiv ekonomski rast, stabilnost javnih finansija i investicije u razvojne projekte.

"Najvažnije nam je da vodimo odgovornu ekonomsku politiku, što je započela prethodna vlada predvođena Aleksandrom Vučićem", naglasila je Brnabić.

Sastanku je prisustvovao i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je istakao da je najvažnije da Albanci na Kosovu i Metohiji shvate da treba da prihvate kompromis, jer su ranije smatrali da nema nikakve potrebe da se razgovara i dogovara sa Srbima.

"Situacija se sada promenila, vi ste naš saveznik i prijatelj, što pomaže nastavak dijaloga", istakao je Dačić.

Predsednica vlade je rekla da bi i srpski zvaničnici i građani Srbije želeli da američki predsednik Donald Tramp poseti Srbiju.

Američki sekretar za trgovinu istakao je u razgovoru da je nedavna poseta Beogradu bila jako uspešna, navodi se u saopštenju.

U konstruktivnom razgovoru, Brnabićeva i Ros dogovorili su se da Ros ponovo poseti Srbiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво