Brnabićeva na sednici Saveta bezbednosti UN

Predsednica Vlade Srbije prisustvovala je sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Izjavila je da je za nju bilo prirodno pitanje za Bedžeta Pacolija na čiji poziv boravi u UN jer Priština nije članica svetske organizacije, niti bi to mogla da bude. Obraćanje Brnabićeve učesnicima zasedanja Generalne skupštine UN predviđenao je za sutra uveče po lokalnom vremenu.

Sednici Saveta bezbednosti UN, kojoj je premijerka Srbije prisustvovala, predsedavao je američki predsednik Donald Tramp.

Tema sednice bila je mogućnost ograničenja upotrebe oružja za masovno uništenje.

Brnabićeva je prethodno prisustvovala poslovnom forumu "Blumberg global" u Njujorku, na kojem učestvuje veliki broj političkih i poslovnih lidera iz celog sveta.

Rekla je da je konferencija bila zanimljiva i da joj je drago što je upoznala Majkla Bluberga. 

"Mi smo u kontaktu, dopisivali smo se, on je jedan od prvih ljudi koji mi je čestitao kada sam postala predsednica Vlade Republike Srbije", rekla je Brnabićeva. 

Istakla je da joj je posebno bilo drago što je razgovarala sa ministrom finansija Kanade.

"Mi planiramo jednu posetu Kanadi i možda malo jače bilateralne veze između Kanade i Srbije. Tamo je takođe jaka i naša dijaspora", dodala je premijerka. 

Napominje da je razgovarala i sa predsednikom Slovačke uoči posete Slovačkoj i Češkoj u decembru. Naglasila je da Srbija i Slovačka imaju posebno bliske veze zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Nakon što je premijerka juče upitala Bedžeta Pacolija na čiji poziv boravi u UN, oglasila se i svetska organizacija. Napominju da je prištinska delegacija u privatnoj poseti Njujorku i da im nije uručen zvaničan poziv.

"To je meni bilo pirirodno pitanje zato što oni nisu članice UN i ne bi ni mogle da budu. Svako ima pravo da poseti UN privatno. Na kraju krajeva, ima ovde i nekih naših opozicionara koji na hodnicima i pokušavaju da uhvate što više zvaničnika da se fotografišu sa njima", navela je Brnabićeva.   

Pored toga, premijerka Srbije je učestvovala na skupu na visokom nivou "Akcija za mir", posvećenom mirovnim operacijama, koji je organizovao generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres.

U ponedeljak uveče po lokalnom vremenu, premijerka je prisustvovala prijemu koji je priredio predsednik SAD Donald Tramp.

Ana Brnabić će se učesnicima zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija obratiti sutra, tokom popodnevne sesije, odnosno u noći između četvrtka i petka po centralnoevropskom vremenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво