Brnabić: Nesmanjeno prisustvo Unmika od ključnog značaja

Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti, izjavila je u Njujorku predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ističe da je za našu zemlju od ključnog značaja očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, te da je stoga važno nesmanjeno prisustvo Unmika u južnoj srpskoj pokrajini.

Ana Brnabić je, u obraćanju na skupu na visokom nivou "Akcija za mir", posvećenom mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, zahvalila generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu na posvećenosti jačanju mehanizama UN za očuvanje i izgradnju mira u svetu.

"Mirovne operacije jedan su od ključnih instrumenata kojima UN jačaju svoju ulogu u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti.

"Danas, više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i Evropske unije", naglasila je premijerka i dodala da je ponosna što je Srbija lider u regionu Zapadnog Balkana i deveta među evropskim zemljama po broju učesnika u mirovnim misijama.

Premijerka je rekla da je za Srbiju veoma važno i to što je jedna od misija UN, Unmik, uspostavljena Rezolucijom SB UN 1244, na teritoriji naše zemlje.

"Nesmanjeno prisustvo Unmika na Kosovu i Metohiji bez promene mandata je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u našoj južnoj pokrajini", naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da Unmik deluje u izuzetno kompleksnom političkom i bezbednosnom okruženju i da je zato neophodno da se angažovanje nastavi u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Na sastanku "Akcija za mir" govorili su brojni visoki svetski zvaničnici, između ostalih i francuski predsednik Emanuel Makron i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Ekonomske teme na agendi 

Ekonomske teme i razgovori o poslovnoj saradnji s predstavnicima brojnih svetskih kompanija danas su na agendi predsednice Vlade, koja je sa delegacijom Srbije u Njujorku.

Posetu SAD premijerka Srbije nastavlja učešćem na Blumbergovom poslovnom forumu, koji okuplja predstavnike politike i biznisa iz celog sveta – a koji su se već okupili na Ist Riveru povodom zasedanja Generalne skupštine UN.

Premijerka će tu priliku iskoristiti i za razgovore sa predstavnicima nekih od najmoćnijih kompanija iz celog sveta.

Ana Brnabić je već imala brojne susrete na marginama Generalne skupštine UN, između ostalog sa premijerima Holandije, Belgije i Norveške, a očekuje je i razgovor sa predsednikom Švajcarske.

"Mislim da imamo jako dobru komunikaciju, komunikacija sa kabinetom premijera Rutea će se nastaviti. Nama je takođe u interesu da imamo sve bolju ekonomsku saradnju sa Holandijom. Imamo velike i kvalitetne holandske investitore u Srbiji i nadam se da će se to u mesecima pred nama i produbiti", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije će u četvrtak održati i govor pred GS UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво