Deo opozicije kritikuje predložene izmene zakona o penzijama

Poslanici političkih stranaka koje čine Savez za Srbiju kritikovali su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a šef poslanika Demokratske stranke Goran Ćirić kaže da se ukidanjem formule o usklađivanju penzija potpuno "lomi" penzijski sistem.

Goran Ćirić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u parlamentu sa liderom Dveri Boškom Obradovićem i funckionerima Narodne stranke Miroslavom Aleksićem i Sandom Rašković Ivić kazao da za njihove poslaničke klubove nisu prihvatljive predložene izmene.

Kaže da nema odgovora na pitanje, a ni člana u izmenama zakona koji definiše način vraćanja oduzetih sredstava penzionerima, a procenjuje se da je to oko 200 miliona evra godišnje.

"Potrebno je da dobijemo predlog i od ministarstva finansija i od vlade o načinu i dinamici na koji će se vraćati ta sredstva. Stara devizna štednja morala je da se vraća 15 godina, potrebno je dakle definisati te uslove", rekao je Ćirić.

Kada je reč o usklađivanju penzija, Ćirić kaže da više ne postoji sistemsko rešenje, nego se uvodi diskreciono pravo vlade da odlučuje o tome kako će se penzije usklađivati.

Sanda Rašković Ivić je rekla da će od naroda tražiti podršku za tri stvari - da se penzionerima vrate oduzeta sredstva, da se uspostavi formula za usklađivanje penzija dva puta godišnje,a ne da to bude "milostinja vlade" i da se uvedu minimalne penzije koje bi se usaglašavale sa troškovima života i BDP-om dva puta godišnje.

Boško Obradović je naveo da će poslaničke grupe koje su u Savezu za Srbiju biti autonomni, ali da će zajednički nastupati kada je reč o temama za koje su postigli saglasnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи