Vučić: Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da neće biti otvoren za to da Srbija bude ponižena. Da Srbija prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju – taj film nećete gledati, napominje predsednik. Dodaje da je Srbija uvek za dijalog sa Prištinom i svima dodajući da moramo da znamo o čemu razgovaramo.

Aleksandar Vučić je, komentarišući protivljenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, upitao: "A o kojim granicama je reč? Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka?"

Istakao je da oni koji mu sve vreme drže pridike, a koji su napravili granicu između Srba i Srba, koji su izmestili rešavanje pitanja Kosova iz UN u EU, koji su išli na katastrofalno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, govore da neće promene granica, saglašavajući se sa onima koji neće to jer je za njih Kosovo nezavisno.

"Oni koji govore to u Evropi nama poručuju: 'Srbi, izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova!' To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi", konstatovao je Vučić tokom obraćanja novinarima nakon obilaska radova u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Dobro je, kaže, čuo i ove u Evropi i u Srbiji što su se usaglasili da je Kosovo nezavisno, i da želi da vidi kako će da nateraju Srbe da to prihvate.

"Ne postoji ta sila koja će me naterati da priznam nezavisno Kosovo, ne postoji nijedan čovek u svetu. Evo, neću. A nećete nikada ni imati većinu u Skupštini za to", poručio je Vučić.

"Moje je da čuvam mir i stabilnost" 

O pričama da je "pocepao" Evropu, Vučić je uz osmeh rekao da je pravo "svetsko čudo kakve priče su neki u stanju da izmisle".

"Ne razumeju neki Srbi u kakvoj smo teškoj poziciji. Šta da radimo, ima neodgovornih ljudi. Moje je da čuvam mir i stabilnost i da vidimo šta možemo po pitanju ekonomskog napretka. Meni se ne žuri da idem da razgovaram o bilo čemu. Ali sam i dalje za razgovore. Neću da budem otvoren za to da Srbija bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati", rekao je predsednik.

Vidi, istakao je, da su neki u međunarodnoj zajednici zadovoljni kako su rešili kosovski problem pa ne reaguju na izjave poput Haradinajeve da će ukinuti granice između Kosova i Albanije.

Predsednik je upitao šta bi se desilo da je on nešto slično rekao u vezi s Banjalukom ili RS.

"Do sada bi četiri puta hitno zasedao Savet bezbednosti UN, da ne pričamo o specijalnim sankcijama", naveo je Vučić.

Ćutanje, primetio je, govori o stalnoj zameni teza kod međunarodne zajednice, licemerju, dvostrukim aršinima.

Istakao je da moramo da se naviknemo na takve uslove.

"Nikada oni koji su stvarali Kosovo neće reći da su pogrešili", uveren je Vučić.

Dodao je da su iz dela zapadnih zemalja, kada je neko u Srbiji sakupio hrabrost da svom narodu kaže da nije sve naše i pokušamo da postignemo kompromis, oni krenu u kampanju protiv vas.

"Ne rizikujem samo političku karijeru, već sam svojim govorom rizikovao mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovoljni kako ste to rešili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli sa vama, rešavajte kako mislite", poručio je predsednik.

Vučić je ukazao da mu je lično važno da u istoriju uđe da smo u jednom trenutku mogli da imamo nešto.

"Plašim se da ćemo zbog svega što postoji na Zapadu i u Srbiji ostati bez bilo čega na nesreću moju i našeg naroda, ali to neće biti moja odgovornost. Dao sam sve od sebe. Pet godina se borio da popravim položaj Srbije", jasan je Vučić.

Ukazao je da neće da reaguju na stvaranje "velike Albanije", dodajući da na Kosovu, sem na institucijama, nema kosovske zastave, već samo albanske.

"I mene su dočekivali na putevima sa albanskim zastavama. To je kao neka novost pa će se iznenaditi? Ja se osmehnem i nastavim da se borim za Srbiju", istakao je Vučić.

"Srbija je uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu" 

Vučić napominje da nije zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, biće svetski lider, biće cenjen...

"Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hiljadu puta ponavljam, ja iz ove zemlje, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlji, ako me zdravlje posluži, ostarim", rekao je predsednik Vučić.

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbija ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve.

Na nereagovanje EU i predstavnika EU u Beogradu Sema Fabricija na Haradinajeve pretnje ratom u slučaju promena granica, predsednik kaže da poštuje i Fabricija i sve u EU.

Zamerio im je, međutim, to što su reagovali na, kako je rekao, falsifikat onoga što je govorio u Kosovskoj Mitrovici u vezi sa Miloševićem, a na poruke i najave sa Kosova ne reaguju.

"Čini mi se da je svako ko je normalan, ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede ići laptopovima, knjigama, olovkama i sveskama... Na to su reagovali, a ne reaguju na najavu ujedinjenja Kosova i Albanije", rekao je Vučić.

Dodao je da je saglasan sa tim, ali da, ako već reaguju na falsifikate njegovog govora, bar jednom reaguju i na to što rade Albanci.

A što se njega tiče, istakao je, neka rade šta hoće.

"Mi smo uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo. Da idem da mi kažu moraš da priznaš nezavisno Kosovo, bio bih svetski lider, bio bih cenjen... Neću", poručio je Vučić.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 22. sep 2018, 08:23)
Dragan [neregistrovani]

BOjan

Siguran sam da ce nas drzavni vrh i to pitanje privesti kraju sa dobrim zavrsetkom!

(subota, 22. sep 2018, 07:18)
anonymous [neregistrovani]

Strpljenje

A ko kaze da mi moramo docekati da se KiM ponovo vrati pod nasu jerusdikcijom?...Ugledajmo se na Kinu...Strpljenjem Srbija ce dobiti, ne samo DEO naseg KiM vec celo KiM...100 godina je ogroman vremenski period u kome ce se mnogo toga promeniti u svetu...Mi, jedino, moramo svim buducim generacijama politicata ostavljati u amanet da NIKADA ne zaborave da nam je KiM oteto i da MORAJU stalno lobirati da nam zapadne sile vrate ono sto su nekada silom oteli...Mudrost, srpska sloga i strpljenje vraca nam KiM....

(subota, 22. sep 2018, 00:30)
anonymousAlbanac [neregistrovani]

U

U pravu ste prijatelju da Srbi nisu maltrerirali Albance jer nije bio potrebno to je radila vlast a sada posto na Kosovo nema vlast mora to da cini narod

(petak, 21. sep 2018, 23:30)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje za EU

Kada je Kosovo i Metohija bila pod nadleznostima Srbije ne sećam se da su Srbi krali, ugnjetavi, maltretirali, pretili, proterivali, svoje komsije Albance. Danas pod demokratijom i to malo srba što je ostalo jedva žive, svakodnevno im se preti, otima se imovina, krade stoka i mehanizacija, nemaju slobodu kretanja. E sada pitati EU šta je to sto je činilo Srbiju krivom dok je KiM bio sastavni deo nje, koja su to ljudska prava kršena i čime je Srbija zaslužila da bude bombardovana dok je cela EU u USA stala na stranu terorista.

(petak, 21. sep 2018, 23:26)
anonymous [neregistrovani]

Maglovito

A sta je to "nesto" sto treba da dobijemo u pregovorima? Moze li naroda da sazna?

(petak, 21. sep 2018, 22:48)
Mira [neregistrovani]

Komentar

Problem Kosova sve više postaje i problem EU. Sa njihovim nacionalističkim stavom da se otvore granice prema Albaniji i svore Veliku Albaniju, pred vratima Evrope opasnost od ekstremizma i terorizma sve im je bliže. Sada oni neka vide kako će da rešavaju takav problem, naše je da ne priznamo takvu albansku nameru.

(petak, 21. sep 2018, 21:24)
anonymous [neregistrovani]

Ne treba im priznanje

Prištini treba stolica u UN, a ne naše priznanje, jer kontroliše teritoriju Kosova de facto. Znači da Vučić neće da prizna nezavisnost, to je ok, ali ništa ne kaže za UN.

(petak, 21. sep 2018, 21:00)
anonymous [neregistrovani]

Da li su to obecanja

kao pred izbore za predsednika, kada ste uporno govorili da nema sanse da se kandidujete, jednostavno ne verujem ni rec sta govorite gospodine, tliko ste do sada pogazili obecanja da sve sto kazete visi o koncu. 

(petak, 21. sep 2018, 20:28)
anonymous [neregistrovani]

A sta

A sta ako se formira ZSO po kosovskom ustavu?
Hoce li biti priznanja?

(petak, 21. sep 2018, 18:54)
Nikola [neregistrovani]

komentar

Greske iz proslosti se skupo placaju.Ne gubimo nadu.Srbija-Kosovo