Vučić: Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da neće biti otvoren za to da Srbija bude ponižena. Da Srbija prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju – taj film nećete gledati, napominje predsednik. Dodaje da je Srbija uvek za dijalog sa Prištinom i svima dodajući da moramo da znamo o čemu razgovaramo.

Aleksandar Vučić je, komentarišući protivljenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, upitao: "A o kojim granicama je reč? Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka?"

Istakao je da oni koji mu sve vreme drže pridike, a koji su napravili granicu između Srba i Srba, koji su izmestili rešavanje pitanja Kosova iz UN u EU, koji su išli na katastrofalno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, govore da neće promene granica, saglašavajući se sa onima koji neće to jer je za njih Kosovo nezavisno.

"Oni koji govore to u Evropi nama poručuju: 'Srbi, izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova!' To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi", konstatovao je Vučić tokom obraćanja novinarima nakon obilaska radova u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Dobro je, kaže, čuo i ove u Evropi i u Srbiji što su se usaglasili da je Kosovo nezavisno, i da želi da vidi kako će da nateraju Srbe da to prihvate.

"Ne postoji ta sila koja će me naterati da priznam nezavisno Kosovo, ne postoji nijedan čovek u svetu. Evo, neću. A nećete nikada ni imati većinu u Skupštini za to", poručio je Vučić.

"Moje je da čuvam mir i stabilnost" 

O pričama da je "pocepao" Evropu, Vučić je uz osmeh rekao da je pravo "svetsko čudo kakve priče su neki u stanju da izmisle".

"Ne razumeju neki Srbi u kakvoj smo teškoj poziciji. Šta da radimo, ima neodgovornih ljudi. Moje je da čuvam mir i stabilnost i da vidimo šta možemo po pitanju ekonomskog napretka. Meni se ne žuri da idem da razgovaram o bilo čemu. Ali sam i dalje za razgovore. Neću da budem otvoren za to da Srbija bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati", rekao je predsednik.

Vidi, istakao je, da su neki u međunarodnoj zajednici zadovoljni kako su rešili kosovski problem pa ne reaguju na izjave poput Haradinajeve da će ukinuti granice između Kosova i Albanije.

Predsednik je upitao šta bi se desilo da je on nešto slično rekao u vezi s Banjalukom ili RS.

"Do sada bi četiri puta hitno zasedao Savet bezbednosti UN, da ne pričamo o specijalnim sankcijama", naveo je Vučić.

Ćutanje, primetio je, govori o stalnoj zameni teza kod međunarodne zajednice, licemerju, dvostrukim aršinima.

Istakao je da moramo da se naviknemo na takve uslove.

"Nikada oni koji su stvarali Kosovo neće reći da su pogrešili", uveren je Vučić.

Dodao je da su iz dela zapadnih zemalja, kada je neko u Srbiji sakupio hrabrost da svom narodu kaže da nije sve naše i pokušamo da postignemo kompromis, oni krenu u kampanju protiv vas.

"Ne rizikujem samo političku karijeru, već sam svojim govorom rizikovao mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovoljni kako ste to rešili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli sa vama, rešavajte kako mislite", poručio je predsednik.

Vučić je ukazao da mu je lično važno da u istoriju uđe da smo u jednom trenutku mogli da imamo nešto.

"Plašim se da ćemo zbog svega što postoji na Zapadu i u Srbiji ostati bez bilo čega na nesreću moju i našeg naroda, ali to neće biti moja odgovornost. Dao sam sve od sebe. Pet godina se borio da popravim položaj Srbije", jasan je Vučić.

Ukazao je da neće da reaguju na stvaranje "velike Albanije", dodajući da na Kosovu, sem na institucijama, nema kosovske zastave, već samo albanske.

"I mene su dočekivali na putevima sa albanskim zastavama. To je kao neka novost pa će se iznenaditi? Ja se osmehnem i nastavim da se borim za Srbiju", istakao je Vučić.

"Srbija je uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu" 

Vučić napominje da nije zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, biće svetski lider, biće cenjen...

"Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hiljadu puta ponavljam, ja iz ove zemlje, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlji, ako me zdravlje posluži, ostarim", rekao je predsednik Vučić.

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbija ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve.

Na nereagovanje EU i predstavnika EU u Beogradu Sema Fabricija na Haradinajeve pretnje ratom u slučaju promena granica, predsednik kaže da poštuje i Fabricija i sve u EU.

Zamerio im je, međutim, to što su reagovali na, kako je rekao, falsifikat onoga što je govorio u Kosovskoj Mitrovici u vezi sa Miloševićem, a na poruke i najave sa Kosova ne reaguju.

"Čini mi se da je svako ko je normalan, ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede ići laptopovima, knjigama, olovkama i sveskama... Na to su reagovali, a ne reaguju na najavu ujedinjenja Kosova i Albanije", rekao je Vučić.

Dodao je da je saglasan sa tim, ali da, ako već reaguju na falsifikate njegovog govora, bar jednom reaguju i na to što rade Albanci.

A što se njega tiče, istakao je, neka rade šta hoće.

"Mi smo uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo. Da idem da mi kažu moraš da priznaš nezavisno Kosovo, bio bih svetski lider, bio bih cenjen... Neću", poručio je Vučić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво