Đorđević: Oktobarska penzija bez umanjenja

Na vanrednoj sednici poslanici razmatraju predlog Vlade o ukidanju Zakona o privremenom umanjenju penzija. Ministar Zoran Đorđević rekao da će oktobarska penzija biti isplaćena bez umanjenja. Na sednici se raspravlja i o carinskoj kontroli i obrazovanju. Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, poručuje ministar prosvete. SRS i Dveri kritikovali objedinjavanje rasprave.

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o više zakonskih predloga nastaviće u ponedeljak, 24. septembra, u 10 časova.

Na današnjoj raspravi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

Kako je rekao u Skupštini Srbije, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biće ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija. 

Ministar je naveo primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara.

Za korisnike penzija ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP-a na godišnjem nivou. 

U ovom momentu to iznosi nešto malo iznad milijarde dinara mesečno, rekao je ministar.

Đorđević je obrazlažući izmene i dopune zakona naveo da one predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž.

Za one koji odlaze u prevremenu penziju to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu. 

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na ovaj način se pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada.

Ministar Đorđević  je izjavio da je ključni razlog za potrebu rebalansa finansijskog plana PIO fonda ukidanje Zakona o privremenom uređenju penzija, jer je potreban viši iznos namenjen za isplatu neto penzija, a u okviru realnih prihoda i budžeta.

Za isplate penzija nakon prestanka važenja Zakona o privremenom uređenju penzija, počev od isplate penzija za oktobar 2018. godine, za oktobar i novembar, potrebna su, kako kaže, dodatna sredstva od 4,64 milijarde dinara, odnosno 2,32 milijarde dinara mesečno.

Opozicija: Ukidanjem formule "lomi se" sistem; Đorđević: Formula se ne ukida

Poslanici opozicionih političkih stranaka koje čine Savez za Srbiju kritikovali su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a šef poslanika DS Goran Ćirić ocenio je da se ukidanjem formule o usklađivanju penzija potpuno "lomi" penzijski sistem.

Rekao je i da nema odgovora na pitanje, a ni člana u izmenama zakona koji definiše način vraćanja oduzetih sredstava penzionerima, a procenjuje se da je to oko 200 miliona evra godišnje.

Ministar Đorđević uzvraća da se formula ne ukida i da se Vladi ne daju diskreciona ovlašćenja, što ističe i u pismu Fiskalnom savetu.

"Nigde u predlogu zakona ne stoji odredba da se vladi daje navedena nadležnost niti će biti ukinuta formula za usklađivanje. Predlog zakona ne zabranjuje da se u propise kojima se uređuje budžet ugradi formula o usklađivanju penzije", naglasio je Đorđević.

Zadovoljna što se ipak ukida umanjenje penzija opozicija zahteva da se penzionerima vrati oduzeti novac.

Pola miliona ljudi je platilo cenu vaših reformi i umesto da im se zahvaljujete treba da ih obeštetite, poručuje Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS-a.

Nije oduzeto penzionerima ono što ste vi izgubili i uništili do 2013 godine. Ako sam rekao da u budžetu nije bilo novca i da penzije nisu imale odakle da se isplate onda pitajte sebe odakle ćete vratiti penzionerima ono što ste im uzeli", odgovara Đurišiću Mali.

"Jednostavnije carinske procedure za jaču trgovinu u regionu"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Predlogom zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola 5 pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu.

Mali je u Skupštini Srbije obrazlažući predloženi zakon rekao da su se članice CEFTA dogovorile da se odluka promenjuje od 1. jula 2019. godine.

Prema njegovim rečima, ključna rešenja Dodatnog protokola 5 jesu pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti, kao i smanjenje broja izvršenih kontrola na osnovu upravljanja i analize rizika.

Među rešenjima su i ujednačavanje zahteva u vezi s carinskom dokumentacijom, razmena podataka koja će se obavljati elektronskim putem, a u razmenu podataka pored carinskih, uključeni su, rekao je ministar, i drugi inspekcijski organi.

Ministar je, predstavljajući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak, rekao da taj zakon predstavlja značajan doprinos unapređenju saradnje i da stimuliše ulaganja u oba smera.

On je dodao da se ugovorom otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica i da se obezbeđuje saradnja poreskih administracija.

Početak primene predloženog zakona se očekuje od 1. januara 2019. nakon potvrđivanja u parlamentima Srbije i San Marina. 

Šarčević: Dosta razloga da se izmene zakona donesu

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i "bolonjci" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.

"Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućemo da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini. 

Obrazlažući izmene zakona, ministar je rekao da se one donose jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošljivost.

Takođe, cilj je i unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju.

Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvrđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja.

Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.  

SRS i Dveri protiv objedinjene rasprave

Većina poslanika prihvatila je predlog šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića da se objedini rasprava u Skupštini, a protiv toga bili su šsf poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj i šef poslanika Dveri Boško Obradović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić ocenio je da su izmene i dopune zakona kojim se reguliše penzijsko-invalidsko osiguranje dobre za penzionere u Srbiji, a da je deo opozicije protiv toga da penzije budu veće nego ikada. 

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević kaže da predložene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predstavljaju dobru vest za sve penzionere u Srbiji i odbacuje kritike opozicije koje se odnose na budući način usklađivanja penzija. 

Šešelj je kritikovao odluku da se o tačkama dnevnog reda u parlamentu raspravlja objedinjeno, a u toj kritici mu se pridružio Obradović koji je zatražio da se zbog toga vreme rasprave poveća. On je rekao da se time krši poslovnik, jer tačke nisu međusobno uslovljene, odnosno rešenja u tim zakonskim predlozima nisu povezana.

"Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Postojanje Narodne skupštine gubi smisao", rekao je Šešelj, navodeći da nema dovoljno vremena da priča o svim predlozima, te da je samo za "ministra Šarčevića oformio dosije i celo leto proučavao njegovu biografiju".

Predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila mu je da poslanik može da predloži da se rasprava objedini, da je ona to stavila na glasanje i da je većina odlučila.

"Brilijantno je poštovana procedura sa moje strane. Glasaćemo ako mislite da sam prekršila poslovnik", rekla je Gojković.

Obradović je kazao da podržava Šešeljevo mišljenje u vezi sa objedinjavanjem rasprave i zatražio je od Gojković da produži vreme pretresa.

"Molim vas da stavite na izjašnjavanje da imamo duplo više vremena za perdložene tačke, jer nije logično ad u okviru jedne govorimo i o penzijama, i o visokom obrazovanju, izboru viceguvernera. To su različite teme ničim povezane", rekao je on.

Gojkovićeva je Obradovićev predlog stavila na glasanje, ali poslanici nisu usvojili takav predlog.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи