"Rusija će učiniti sve da razvije odnose sa Srbijom"

Odnosi sa Srbijom imaju posebnu vrednost za Rusiju i Moskva je učinila i nastaviće da čini sve što može da te odnose razvije, poručila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Maja Gojković je, tokom sastanka s Valentinom Matvijenko na marginama drugog Evroazijskog foruma žena, istakla da su odnosi između dve zemlje sada na najvišem nivou, prenosi Tas.

"Učinili smo i činićemo sve što je moguće kako bismo obezbedili razvoj rusko-srpskih odnosa i kako bi ti odnosi obuhvatili sve oblasti saradnje", rekla je Matvijenko.

Predsednica Saveta Federacije Rusije je navela da su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u kontaktu sve vreme.

"Međuparlamentarni odnosi se takođe razvijaju na taj način", rekla je Matvijenko.

Najavila je da će Maja Gojković doći u Moskvu u oktobru kako bi se sastala sa predsednikom ruske Državne Dume Vjačeslavom Volodinom.

Matvijenko je zahvalila Maji Gojković na učešću na Forumu u Sankt-Petersburgu, navodi ruska agencija.

Gojković o ulozi žena na forumu u Sankt Peterburgu

Predsednica srpskog parlamenta obratila se danas na 2. Evroazijskom ženskom forumu "Žene za globalnu bezbednost i održivi razvoj", u Sankt Peterburgu, na kome učestvuju predstavnici 110 država, a koji je otvorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Gojkovićeva je obraćajući se učesnicima, među kojima je devet predsednica parlamenata, 10 potpredsednica parlamenata i država, kao i liderki brojnih međunarodnih organizacija, naglasila da nema trajnog mira bez žena, niti zajedničke bezbednosti i stabilnosti bez punopravnog učešća žena u rešavanju globalnih izazova i pretnji

Gojkovićeva je istakla da je aktivna uloga žena posebno neophodna, imajući u vidu sve izazove savremenog sveta - terorizam, migrantsku krizu, rast nacionalizma i esktremizma, ksenofobiju, kao i prisutnu ekonomsku nestabilnost.

Predsednica Skupštine Srbije je napomenula da je upravo to prepoznato i u Rezoluciji SB UN 1325 „Žene, mir, bezbednost", koja naglašava važnost ravnopravnog uključivanja žena u sve napore na održanju i promovisanju mira i bezbednosti i ukazala da je Srbija prepoznala značaj ove teme, te da je nakon uspešne primene prvog petogodišnjeg Nacionalnog akcionog plana za ovu Rezoluciju, usvojen je i drugi Nacionalni akcioni plan, koji će se sprovoditi do 2020. godine.

"Na ovaj način Srbija se svrstala u red država koje uvažavaju ključni značaj ravnopravnog učestvovanja žena u procesu donošenja odluka, kao i prisustvo na mestima upravljanja".

Gojkovićeva je ukazala da odgovor na zajedničke izazove koji mogu da ugroze mir i bezbednost mora biti zajednički, posebno imajući u vidu krhkost današnjeg sveta usled različitih političkih, ekonomskih i društvenih nestabilnosti i sve većeg broja bezbednosnih izazova.

"Zabrinjava pojava nasilja, širenje ideologije nacizma, neo-nacizma, rasizma, ksenofobije i sa tim povezane netolerancije", rekla je Gojkovićeva i ukazala na slučajeve uništavanja spomenika žrtvama Drugog svetskog rata, ali što je mnogo opasnije - pokušaji glorifikacije nacizma, relativizacije zločina i prekrajanja istorije, koji su neprihvatljivi.

"Ne smemo stajati po strani, kada su u pitanju naše vrednosti i novi pokušaji relativizacije nacizma. To je važno ne samo zbog velike cene koju su platili naši narodi za oslobađanje od nacizma, i poštovanja prema žrtvama, već i da se takvi zločini više nikada ne bi ponovili", poručila je Gojkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи