Da li je potrebno reformisati izborni sistem?

Postojeći izborni sistem u Srbiji ne odgovara potrebama društva i potrebno ga je reformisati kako bi građani imali bližu i direktniju komunikaciju sa svojim predstavnicima u Narodnoj skupštini, ocenili su učesnici debate, koja je održana u EU Info centru u Beogradu.

Reč je o debati koja je održana u okviru kampanje "Bus izborne reforme 2018" i inicijative "Biram koga biram" koju je pokrenula Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Narodna poslanica Ana Stevanović smatra da danas imamo situaciju da stranke kontrolišu poslanike što, dodala je, nije dobro.

"Poslanici polažu račune stranci umesto da ih polažu onima koji su ih birali, a to su građani Srbije", rekla je Stevanovićeva.

Navela je da 55 odsto opština u Srbiji nema nijednog svog predstavnika u Narodnoj skupštini što je, kaže, jako loše.

"Da bismo predupredili primere poput ovog neophodna je reforma izbornog sistema. Smatram da bi trebalo napraviti neku verziju personalizovanog proporcionalnog sistema, da građani mogu ciljano da biraju određene ljude, da znaju ko ih predstavlja, da mogu da komuniciraju sa njima i upućuju im zahteve i da poslanici budu pravi predstavnici građana i njihov glas u ovom najvišem predstavničkom telu", poručila je Stevanovićeva.

Pavle Dimitrijević iz CRTA smatra da je izborni sistem neiscrpna i veoma bitna tema u našem društvu.

"Koji god sistem da postoji, ako je glavna poenta da se on zloupotrebi onda je potpuno nevažno koji je sistem. Naša situacija je takva da, koji god sistem da imamo, mi imamo neki dogovor dominantnih vladajućih političkih elita da se svaki sistem zloupotrebi do maksimuma", rekao je on.

Osim debate, u Beogradu na platou kod Filozofskog fakulteta održan je i razgovor sa građanima o tome zašto je važno da imamo "narodne, a ne partijske poslanike".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво