Da li je potrebno reformisati izborni sistem?

Postojeći izborni sistem u Srbiji ne odgovara potrebama društva i potrebno ga je reformisati kako bi građani imali bližu i direktniju komunikaciju sa svojim predstavnicima u Narodnoj skupštini, ocenili su učesnici debate, koja je održana u EU Info centru u Beogradu.

Reč je o debati koja je održana u okviru kampanje "Bus izborne reforme 2018" i inicijative "Biram koga biram" koju je pokrenula Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Narodna poslanica Ana Stevanović smatra da danas imamo situaciju da stranke kontrolišu poslanike što, dodala je, nije dobro.

"Poslanici polažu račune stranci umesto da ih polažu onima koji su ih birali, a to su građani Srbije", rekla je Stevanovićeva.

Navela je da 55 odsto opština u Srbiji nema nijednog svog predstavnika u Narodnoj skupštini što je, kaže, jako loše.

"Da bismo predupredili primere poput ovog neophodna je reforma izbornog sistema. Smatram da bi trebalo napraviti neku verziju personalizovanog proporcionalnog sistema, da građani mogu ciljano da biraju određene ljude, da znaju ko ih predstavlja, da mogu da komuniciraju sa njima i upućuju im zahteve i da poslanici budu pravi predstavnici građana i njihov glas u ovom najvišem predstavničkom telu", poručila je Stevanovićeva.

Pavle Dimitrijević iz CRTA smatra da je izborni sistem neiscrpna i veoma bitna tema u našem društvu.

"Koji god sistem da postoji, ako je glavna poenta da se on zloupotrebi onda je potpuno nevažno koji je sistem. Naša situacija je takva da, koji god sistem da imamo, mi imamo neki dogovor dominantnih vladajućih političkih elita da se svaki sistem zloupotrebi do maksimuma", rekao je on.

Osim debate, u Beogradu na platou kod Filozofskog fakulteta održan je i razgovor sa građanima o tome zašto je važno da imamo "narodne, a ne partijske poslanike".

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Izborni sistem

Sta je sporno u tome da poslanici prate politiku stranke ako su na listi stranke izabrani za poslanike. Ne treba sve menjati samo da bi se promenilo, pitanje je da li bi izborni sistemi drugih zemalja radili kod nas

(sreda, 19. sep 2018, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

Odgovornost

Svakako da je potrebno.Potrebnoda se biračima ponude uporedivi i merljivi programi da bi znali zašto i za koga glasaju a partije preuzmu odgovornost za realizaciju tih programa.

(sreda, 19. sep 2018, 20:07) - anonymous [neregistrovani]

Medvedja

Ne da je potrebno, to bi bilo najnormalnije, onda bi neko i čuo za ove naše zabačene i otpisane opštine.... Čulo bi se možda i za naše životne potrebe i zahteve