Dačić: Braćo i sestre u Hrvatskoj, usredsredimo se na budućnost

Beograd želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali ne pristaje na ucene koje dolaze iz Zagreba, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i pozvao, kako je rekao, braću Hrvate i sestre Hrvatice da se malo usredsredimo na budućnost.

Ivica Dačić je to rekao reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića "da put Srbije u EU vodi preko Hrvatske, kao i da ima mnogo nagomilanih pitanja koja bi trebalo rešiti da bi Srbija ušla u EU".

"Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja", rekao je Dačić.

"Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravno Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja", dodao je ministar. 

Prema njegovim rečima, na tu temu nema šta da se priča, kada se zna da je Hrvatska ušla u EU preko Slovenije, da nije rešila granični spor.

"Hoćemo sa Zagrebom najbolje moguće odnose. Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos, ali ne i ucene, zbog Hrvatske nećemo menjati naše osnovno opredeljenje", rekao je Dačić upitan da prokomentariše izjave premijera Hrvatske o putu Srbije ka EU.

Dačić je ocenio da Srbija i Hrvatska zajedno mogu da budu mnogo jače.

"Dajte, braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usredsredimo na budućnost. O čemu više da pričamo kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima", rekao je ministar Dačić novinarima u pauzi konferencije "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbije" u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 22:39)
bata [neregistrovani]

i bez EU nam nije loše

interesuje me šta ćemo mi to dobiti ulaskom u EU ?
šta su npr dobili hrvati, bugari ....?

(sreda, 19. sep 2018, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Ivica

Pišem kao hrvatski građanin,slažem se s gospodinom Dačićem okrenimo se budućnosti,rješavajmo probleme koji su lakši kao u školi složenije ostavimo za kasnije.Gledao sam film o Sj.Irskoj dok su katolici i protestanti gledali u povijest i vagali ko je u pravu katolici su uvjek gledali u Dablin protestanti u London, imali su zid u Belfastu i puna groblja 20-godišnjaka.Onda su krenuli da pričaju o novoj cesti,željeznici,vodovodu,školama,vrtićima,radnim mjestima imali su pune ruke posla,bolje su se razumili i sad žive normalnije povijest ne možeš promjeniti budućnost možeš.Nismo mi jedini u svijetu,ima ih masu sličnih Rusija-Ukrajina,Katalunja -Španjolska,Tibet-Kina.Ja rado čitam  vaše portale želim da vidim i drugu stranu na želim da živim samo u svom toru.

(sreda, 19. sep 2018, 16:06)
Lilly [neregistrovani]

Hrvatska

Eh, gospodine Dacic vi ne razumete.
Hrvatska nezeli da Rep. Srbija ima buducnost!

(sreda, 19. sep 2018, 15:14)
anonymous [neregistrovani]

Samo onog momenta kad

se hrvatska oseti teritorijalno ugrozena trazice zajednicu sa srbijom istorija je to potvrdila sto mnogi nisu ni pomislili da ce se desiti.

(sreda, 19. sep 2018, 13:55)
anonymous [neregistrovani]

EU

Ovog puta navijam za Hrvatsku da spreci ulazak Srbije i EU.
Napred braco Hrvati, ucinite i vi nesta za nase dobro.

(sreda, 19. sep 2018, 13:55)
anonymous [neregistrovani]

Hrvati nam nisu brace i sestre. ..

Nisu nikada bili niti ce biti...
samo komsije sa kojima trebamo suradjivati i to maximalno samo poslovno. ..

Samo sa takvim odnosom mozemo u buducnost. ..
proslost je pokazala da svaki drugi odnos zavrsava katastrofalno. ....
pametnom dosta. ..