Dačić: Braćo i sestre u Hrvatskoj, usredsredimo se na budućnost

Beograd želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali ne pristaje na ucene koje dolaze iz Zagreba, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i pozvao, kako je rekao, braću Hrvate i sestre Hrvatice da se malo usredsredimo na budućnost.

Ivica Dačić je to rekao reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića "da put Srbije u EU vodi preko Hrvatske, kao i da ima mnogo nagomilanih pitanja koja bi trebalo rešiti da bi Srbija ušla u EU".

"Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja", rekao je Dačić.

"Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravno Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja", dodao je ministar. 

Prema njegovim rečima, na tu temu nema šta da se priča, kada se zna da je Hrvatska ušla u EU preko Slovenije, da nije rešila granični spor.

"Hoćemo sa Zagrebom najbolje moguće odnose. Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos, ali ne i ucene, zbog Hrvatske nećemo menjati naše osnovno opredeljenje", rekao je Dačić upitan da prokomentariše izjave premijera Hrvatske o putu Srbije ka EU.

Dačić je ocenio da Srbija i Hrvatska zajedno mogu da budu mnogo jače.

"Dajte, braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usredsredimo na budućnost. O čemu više da pričamo kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima", rekao je ministar Dačić novinarima u pauzi konferencije "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbije" u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво