Vučić: Pitanje naoružanja je unutrašnje pitanje Srbije, nikome ne pretimo

Nijednom izjavom nisam nikome pretio, želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, ali ne želim da im budemo tema u kampanji, poručio je predsednik Aleksadar Vučić komentarišući izjave Bakira Izetbegovića. Ukazuje da je pitanje naoružanja unutrašnje pitanje Srbije, kao i Kosovo i Metohija. Srbija neće organizovati vojnu paradu, već vežbu kako bi se utvrdile sposobnosti naše vojske, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja novinara nakon što je sumirao svoj dosadašnji boravak u Kini. Poručio je da zemlja koja je vojno neutralna mora da ima jaku vojsku kako bi odvratila svakog potencijalnog agresora. Ukazuje da je pitanje naoružanja unutrašnje pitanje Srbije.

Novinari su u Tjenđinu pitali predsednika Vučića kako komentariše izjave koje je predsednik SDA i odlazeći predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović dao za Kliks. Izetbegović je rekao da Vučić "govori da je za mir, a naoružava se" i da "govori o pomirenju sa Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno prijateljuje i nijednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku".

Izetbegović je rekao i da je došlo vreme za "odlučujuću odluku" o rešavanju pitanja "kosovskog čvora" i da, ako Vučić tu odluku donese, moraće mu se, navodi, priznati da ima hrabrost.

"To oko Kosova nisam razumemo, kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom? Kada govorite o naoružavanju suverenih zemalja, direktno se mešate u njihove stvari. Ne razumem zašto to radi. Srbija nikome nije pretnja i nikada nikome nije zapretila, nijednom izjavom nisam to učinio. Želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, ali ne želim da im budemo tema u kampanji", rekao je Vučić dodajući da je ostalo petnaestak dana do izbora u BiH i da žele da postignu poene tako što će loše govoriti o njemu ili o Srbiji.

Ukazao je da Srbija mora da se ponaša najodgovornije i da, kada god govori o BiH, govori o dejtonskoj BiH, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srpske u skladu sa Dejtonom i u okvirima granica BiH.

"Politika Srbije usklađena je sa pravnim aktima BiH i međunarodnopravnim sporazumom. Ono što neki drugi govore o Sandžaku, Kosovu, mnogim drugim stvarima, govore suprotno našem Ustavu, međunarodnopravnom poretku i svemu drugom. Nije moje da im objašnjavam, već da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu", rekao je predsednik.

Vežba umesto vojne parade 

Vučić je rekao da je Vojska Srbije pre pet godina imala profesionalne, izvanredne vojnike, ali da nije bila opremljena.

Za mesec ili dva biće održana velika pokazna vežba kako bi se utvrdilo za šta je sve danas sposobna vojska.

"Pitali smo se da li da pravimo paradu. Zašto bismo? Mislim da ćemo organizovati veliku vežbu, da proverimo za šta je sposobna vojska, da to ima smisla, a ne da izvedemo narod, ofarbamo tenkove i provozamo ih centralnim ulicama", rekao je Vučić.

Istakao je da vojska postoji kako bi odvraćala potencijalnog agresora, a ne da bismo pretili.

"Naša je stvar koliko ćemo oružja imati. Nemamo ga dovoljno, mnogo toga treba da nabavimo", rekao je Vučić.

Srbija je, napominje, jedina u regionu čiji nijedan deo rukovodstva nije iskazao želju za ulazak u NATO.

"Želimo da čuvamo vojnu neutralnost, za to nam treba snažna vojska da se svaki potencijalni agresor odvrati, a ne da napadamo. To bi bila katastrofa za srpski narod, ne pada mi na pamet bilo kakva ofanzivna uloga, želim ekonomski razvoj i da budemo šampioni u ekonomiji, a ne u nečemu drugom", poručio je predsednik Srbije.

Još jednom je ponovio da niko nema razloga da brine i da smo spremni da u slučaju prirodnih katastrofa svojom opremom pomognemo i u BiH.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво