Unapređenje političkog dijaloga Srbije i Rumunije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u kurtoaznu posetu državnog sekretara u Ministarstvu inostranih poslova Rumunije i kopredsednika u Međuvladinoj mešovitoj komisiji za nacionalne manjine Georgija Ćiambu sa kojim se, kako se navodi, u prijateljskom tonu saglasio da su bilateralni odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri i prijateljski.

Glavne teme razgovora bile su dalje unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta, i tim povodom je ministar Dačić podsetio na otvorene pozive najvišim zvaničnicima Rumunije - predsedniku Klausu Johanisu, predsedniku Vlade Vjoriki Dančili i ministru spoljnih poslova Rumunije Teodoru Meleškanuu.

Ministar Dačić potvrdio je svoje prisustvo na predstojećoj konferenciji "Bezbednosni izazovi na Balkanu" koja će se održati u Temišvaru 9. oktobra, gde će se susresti sa ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Rumunije Ćiamba je preneo podršku Srbiji na njenom evropskom putu i tom prilikom je preneo da Rumunija spada u red zemalja koja se najsnažnije zalaže za politiku proširenja na Zapadni Balkan, kao i da će to pitanje biti visoko na njenoj listi prioriteta tokom predstojećeg predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini 2019.

Bilatelarnim razgovorima do boljeg položaja nacionalnih manjina

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa državnim sekretarom  Georgijem Ćiambom o bilateralnim odnosima, položaju rumunske nacionalne manjine, procesu evropskih integracija Srbije i drugim temama.

Jadranka Joksimović i Georgije Ćiamba konstatovali su da se odnosi dve prijateljske države dobri, da se uspešno i na obostrano zadovoljstvo razvijaju.

Ćiamba je naglasio da je potrebno da se neka od otvorenih pitanja koja su vezana za status rumunske nacionalne manjine reše u dobroj volji i istakao potrebu reaktiviranja Međuvladine mešovite komisije za manjine.

Joksimovićeva je podvukla da je Srbija spremna da unapredi položaj rumunske manjine, ali i svih drugih nerešenih pitanja kroz bilateralne razgovore i rad u Međuvladinoj mešovitoj komisiji.

Ministarka Joksimović naglasila je da je Srbija opredeljena da nastavi proces evropskih integracija punim tempom. Navela je, da pored 14 otvorenih poglavlja - od kojih su dva privremeno zatvorena, očekujemo da tokom predsedavanja Austrije Savetom EU otvorimo do kraja godine još neka poglavlja za koja smo tehnički spremna.

Državni sekretar i kopredsedavajući Zajedničke komisije Srbije i Rumunije za zaštitu nacionalnih manjina Georgije Ćiamba istakao je da će Rumunija nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije posebno tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU, čije predsedavanje počinje početkom naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво