Odnosi Srbije i Estonije bez otvorenih pitanja

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Republike Estonije na nerezidencijalnoj osnovi iz Talina Danijela Erika Šaera.

U razgovoru je obostrano potvrđeno da su bilateralni odnosi Srbije i Estonije dobri bez otvorenih pitanja, uz mogućnost intenziviranja saradnje u svim oblastima, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar Dačić je izrazio zahvalnost ambasadoru Šaeru na uspešnoj saradnji, kao i na njegovom doprinosu i ličnom zalaganju za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Estonije. Istakao je da je tokom mandata ambasadora Šaera intenziviran politički dijalog na visokom nivou.

Ministar Dačić, takođe je zahvalio na principijelnoj podršci koju Estonija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Ambasador Šaer je istakao da će Estonija ostati pouzdan partner Srbiji i ubuduće nastaviti da pruža takvu podršku.

Zahvalio je ministru Dačiću na odličnoj i bliskoj saradnji ostvarenoj sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije.

Veliki potencijal za saradnju

Odlazeći ambasador Estonije razgovarao je i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović. Razgovarali su o procesu evropskih integracija Srbije, reformama, situaciji u regionu i drugim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Estonija pruža Srbiji u procesu pristupanja. Precizirala je da smo do sada otvorili 14 poglavlja - od kojih su dva privremeno zatvorena i da se možemo nadati da tokom austrijskog predsedavanja Savetom EU otvorimo nekoliko za koja smo tehnički spremni.

Joksimovićeva je informisala ambasadora Šaera o napretku u okviru poglavlja 23 - vladavina prava, usvajanju preporuka Venecijanske komisije na ustavne amandmane i setu važnih zakona iz poglavlja 23 koji su u pripremi.

Ministarka Joksimović i Danijel Šaer ukazuju da je saradnja u regionu preduslov razvoja i napretka. Istakli su i da se stabilnost regiona odražava i na stabilnost Evrope.

Ambasador Šaer rekao je da će Estonija nastaviti da podržava evropske integracije Srbije i da će nastojati da doprinese afirmaciji našeg procesa pristupanja. Ocenio je da rezultati reformi potvrđuju evropsku perspektivu Srbije, koja je dokazala da je važan činilac stabilnosti regiona i Evrope, ali i pouzdan partner EU.

Jadranka Joksimović poželela je Danijelu Šaeru uspeh u budućem radu i zahvalila na saradnji koju su ostvarili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво