Tači: Sporazum neće imati smisla bez recipročnog priznavanja

Nijedan sporazum sa Beogradom neće imati smisla i neće se dogoditi bez priznavanja Kosova od strane Srbije, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji za medije u Prištini.

Svi nosioci vlasti u Prištini ujedinjeni su što se tiče dijaloga, što podrazumeva recipročno priznavanje bez podele i stvaranja Republike Srpske, kao i da neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim nadležnostima, tvrdi Hašim Tači.

Tači dodaje da "Srbija, nažalost, ne želi da prizna Kosovo" i da u to ni međunarodna zajednica ne može da je ubedi.

Za protivljenje premijera Ramuša Haradinaja korekciji granice i mogućnosti izbijanja sukoba ako do nje dođe, Tači kaže da ko god da spomene rat, on ne misli tako kako govori.

"Ratovi su se pominjali i sa Crnom Gorom kada smo imali demarkaciju. Niko na Kosovu ne želi rat. Imali smo dosta tragedija i niko ne želi da se vraća nazad. I Haradinaj i Kadri Veselji podržavaju dijalog i pregovore, kao i postizanje mirovnog sporazuma", navodi Tači.

Ponovio je da je za Kosovo neophodan uslov za učlanjenje u EU, "uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa Srbijom" i da "nijedan sporazum neće biti potpisan bez recipročnog priznavanja".

Pozvao je sve strane na Kosovu, uključujući opoziciju i civilno društvo, da rade na istom cilju, stvarajući uslove za potpisivanje sporazuma.

"Kosovo će biti stabilna država kada bude bila država članica UN, NATO-a i EU", kaže Tači, dodajući da se to ne može postići bez dobrosusedskih odnosa sa zemljama u okruženju, a posebno sa Srbijom.

Tači nije komentarisao spekulacije medija da bi uskoro mogao da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво