Dačić: Kosovo u UN? Kad na vrbi rodi grožđe

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija priznati kosovsku nezavisnost i dozvoliti im stolicu u UN "kad na vrbi rodi grožđe" i istakao da prištinske vlasti svakodnevno upućuju veoma raznolike poruke koje nemaju veze sa realnošću.

U slučaju KiM treba tražiti kompromis, a za izjave Hašima Tačija u vezi sa pripajanjem Preševa rekao je da "on nešto mora da priča, jer ga napadaju sa svih strana".

"Oni neće da pričaju o korekciji, a hoće Preševo i Bujanovac? Mnogo su pametni. A znate kada će to biti, da KiM uđe u UN, da ih priznamo kao državu? Kad na vrbi rodi grožđe", rekao je Dačić novinarima u Ambasadi Grčke u Beogradu.

Oni koji su priznali Kosovo i pravili aranžmane sa Martijem Ahtisarijem su, kaže, sada zaprepašćeni zato što se razgovara o granicama, a prvi su proglasili Kosovo za državu i narušili integritet Srbije.

To znači, navodi ministar, da oni ne žele da se bilo šta okrnji od onoga što nazivaju "kosovska država".

"Mi smo izašli sa nekim predlozima, a pošto su oni protiv korekcije granica, šta oni predlažu nama?", upitao je Dačić navodeći da druga strana koja ne želi korekcije želi da Srbija prizna Kosovo, a da dobije ZSO za sever Kosova.

"Ja kažem 'zaboravite, od toga nema ništa'", poručio je Dačić.

Za dobre odnose sa susedima, ali protiv falsifikovanja istorije

Zamoljen da prokomentariše tvrdnje koje su se pojavile u hravatskoj javnosti da je Jasenovac zapravo bio dom za nezbrinutu decu, Dačić je rekao da to dovoljno govori i revitalizaciji zločina i politici Hrvatske.

"Ali, da ne bismo sad politizovali ovo mesto pošto je u pitaju diplomatsko predstavništvo strane države i da sada ne ulazim dalje u sve to, mi se zalažemo za dobre odnose sa svim susedima, jedino na šta reagujemo, to je falsifikovanje istorije. Jasenovac je bio jedan od najvećih i najmonstruoznijih logora u Evropi i ne smemo dozvoliti rehabilitaciju i revitalizaciju zločina", rekao je Dačić novinarima.

Bilo bi dobro, kaže Dačić, da se više "manemo toga", te upitao da li je moguće da Hrvatska nema nijedan interes i temu o kojoj može normalno da razgovara.

Navodeći da je već deset godina u Vladi i da je imao odlične odnose sa pojedinim ministrima u Hrvatskoj, Dačić je primetio da nikada nismo imali ovakav način komunikacije i saradnju.

"Mi se nismo promenili. Nešto se tamo promenilo, a to je više pitanje za hrvatsko društvo", rekao je Dačić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво