Tači: Zapad ne može da ubedi Srbiju da prizna Kosovo

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači kaže da zapadni saveznici Kosova nisu mogli do danas da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti.

Hašim Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova.

"Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne", naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

Iako je Kosovo napravilo sve bolne kompromise na tom planu, "realnost je tvrdoglavija od naših argumenata", naveo je Tači i dodao da Priština, da bi postala član EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Beogradom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

Ponovo predlaže opciju korekcije granice.

"Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo", kaže Tači.

Dodaje i da oni koji sumnjaju u sporazum između Prištine i Beograda olako šire strah o lažnoj destabilizaciji regiona i produbljenju etničkih podela na Balkanu.

Skeptike uverava da neće biti korekcije granica duž etničkih linija, odlaska stanovništva, ni domino efekta što se tiče stabilnosti u ovom delu Evrope.

"Vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubeđenju, je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije", zaključio je Tači.

broj komentara 18 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Trajno resenje srpskog pitanja

Srpski narod, kao etnicka grupa su vec vekovima naseljeni po celom Balkanu. Ta teritorija, posle raspada Jugoslavije, sada je pokrivena razlicitim suverenim drzavama. Vrlo slicno, u Evropi i svetu postoji jos nekoliko slicnih etnickih grupa koje isto vekovima naseljavaju velike teritorije, pod razlicitim drzavama, Grci, Turci, Albanci, Jermeni, Kurdi itd..
Time, resavanje srpskog pitanja povlaci za sobom, referencu za sve ostale situacije, te zato medjunarodna zajednica ne zna sta ce, pa samo odlaze resavanje, pogotovu kada se potegne kljuc tj. princip etnickog razgranicenja. Takodje, postajanje zvanicne drzave Kosovo, to bi bilo prvi put da u svetu postoje dve drzave naseljene istim narodom, a to za sobom takodje povlaci zakljucke ili nove ideje...

(ponedeljak, 17. sep 2018, 12:16) - anonymous [neregistrovani]

Нема компромиса

Какав црни компромис, нема компромиса. Косово је Србија и тачка. 

(ponedeljak, 17. sep 2018, 10:59) - Milan [neregistrovani]

milan.taborin@triera.net

Stalno se ponavljaju razni komentari, analize, ocene, predpostavke u vezi rešenja kosovsko-srpskog spora i večitog problema.Često puta su prisutni smešni i zlobni komentari i najviše iritiraju razne besmislice.Niko i nikada u Srbiji neće priznati Kosovo kao državu.Ključ rešenja Kosova su SAD,naravno Beograd i Priština. Neophodna je dobro pripremljena i organizovana međunarodna konferencija u kojoj bi stručnjaci po svim pitanjima i političari našli pravedno rešenje,ne samo za Kosovo već rešenje srpskog nacionalnog pitanja koje je godinama potiskivano. Šta je sa Srbima iz Hrvatske koji su proterani,šta je sa Srbima sa KiM,Sarajeva i BiH,južne Makedonije,Albanije,Crne Gore,Slovenije. Srpsko nacionalno pitanje je strateško pitanje i ono nije rešeno i uvek postoji mogućnost sporova i sukoba.Red bi bio da se to pitanje pokrene i razreši,ako se želi i hoće,a ako se ne želi i neke velike sile to namerno čine i žele stalne sukobe i ratove na ovim prostorima,onda je to drugo pitanje.

(ponedeljak, 17. sep 2018, 10:31) - Воронцов [neregistrovani]

Тачи мисли да је Запад свемогућ

Како да неко прихвати отимачину своје територије? Оно што је незаконито не може се прогласити законитим

(ponedeljak, 17. sep 2018, 09:37) - Goran [neregistrovani]

Principijelnost

Srbija vodi suverenu politiku zasnovanu na sopstvenim nacionalnim interesima i za Srbiju su neprihvatljiva rešenja koja zanemaruju naše interese.

(ponedeljak, 17. sep 2018, 09:30) - Tibi [neregistrovani]

kompromis

Kompromis je neizbezan, ali da bude obostran.

(ponedeljak, 17. sep 2018, 08:25) - anonymous [neregistrovani]

AA

Naravno da zapad ne može i neće naterati Srbiju da prizna Kosovo

(ponedeljak, 17. sep 2018, 07:39) - aca [neregistrovani]

Тачи: Запад не може да убеди Србију да призна Косово

Kosovo je oduvek bilo deo Srbije i ne treba Srbe niko ubeđivati u nešto što je suprotno!

(ponedeljak, 17. sep 2018, 07:01) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to ,

Zapad mora vas da ubedi da je Kosovo neotuđivi deo Srbije .

(ponedeljak, 17. sep 2018, 06:25) - Srbija [neregistrovani]

KiM

Srbiju neće niko nizašta da ubeđuje. Ona zna da šata su njeni interesi i od njih neće odustajati.