Tači: Zapad ne može da ubedi Srbiju da prizna Kosovo

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači kaže da zapadni saveznici Kosova nisu mogli do danas da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti.

Hašim Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova.

"Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne", naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

Iako je Kosovo napravilo sve bolne kompromise na tom planu, "realnost je tvrdoglavija od naših argumenata", naveo je Tači i dodao da Priština, da bi postala član EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Beogradom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

Ponovo predlaže opciju korekcije granice.

"Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo", kaže Tači.

Dodaje i da oni koji sumnjaju u sporazum između Prištine i Beograda olako šire strah o lažnoj destabilizaciji regiona i produbljenju etničkih podela na Balkanu.

Skeptike uverava da neće biti korekcije granica duž etničkih linija, odlaska stanovništva, ni domino efekta što se tiče stabilnosti u ovom delu Evrope.

"Vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubeđenju, je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije", zaključio je Tači.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво