Kukan: Ne postoji "magično rešenje" za odnose Beograda i Prištine

Predsedavajući Odboru za Stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Evropskom parlamentu Eduard Kukan navodi da u dijalogu Beograda i Prištine nije osnovno pitanje trenutna diskusija o tome kada će doći do sporazuma, već kakav bi to sporazum trebalo da bude.

"Moramo biti oprezni kako ne bismo prekoračili limite mogućeg", rekao je Eduard Kukan za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga kako vidi optimizam EU zvaničnika, koji dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji čekaju u "narednih par meseci" i pesimizam predsednika Srbije Aleksandra Vučića za koga se "rešenje još ni ne nazire", Kukan kaže da trenutne izjave treba sagledati sa "zdrave distance".

"Prvo, nije pitanje kada bi do sporazuma trebalo da dođe, već kakvu vrstu sporazuma želimo. Smatram da, pre nego što nešto kažemo, mora da bude jasno šta želimo da postignemo. Tu jednako mislim na Srbiju i Kosovo, kao i na EU, koja nosi odgovornost za region, kao potencijalni budući deo EU", navodi Kukan.

Eduard Kukan, inače i član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, kaže da dugo prati odnose između Srbije i Kosova.

Naglašava da ne postoji "magično rešenje" za odnose Beograda i Prištine i da se mora nastaviti rad na procesu i onome što je postignuto do sada.

"Tokom poslednjih nedelja videli smo da predsednici Vučić i Tači pokušavaju da pokrenu neke ideje. Mislim da u ovom slučaju moramo biti oprezni kako ne bi prekoračili granice mogućeg", dodaje poslanik Evropskog parlamenta.

Na pitanje Tanjuga da li poslednja dešavanja u i oko dijaloga ukazuju na zastoj ili mogući ćorsokak celog procesa, Kukan navodi da ne misli tako.

"Dinamika u dijalogu je ponekad nejednaka. Istina je da izgleda veoma teško da se dođe do implementacije dogovorenog. Moramo videti kredibilne napore da se primeni ono što je dogovoreno. Jednako je važno da se obe strane ponašaju odgovorno i ozbiljno u ovom procesu. Nadam se da će nam nove runde pregovora doneti pozitivniju dinamiku", ocenjuje Kukan.

Kukan saglasan sa Junkerom 

Eduard Kukan se za Tanjug osvrnuo i na govor predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera o stanju Unije, konkretno na deo koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Navodi da podržava zahtev Junkera da EU, a posebno zemlje članice, moraju biti složnije kada se bave regionom.

"Drago mi je i što je predsednik Junker stavio region u kontekst ujedinjene Evrope. U pitanju je jasna poruka da je proširenje na Zapadni Balkan deo zajedničkih ambicija u cilju stvaranja prosperitetnije, bezbednije i ujedinjenije Evrope", rekao je Kukan.

Dodaje da se slaže i sa upozorenjima predsednika Evropske komisije o ulozi različitih spoljnih igrača u regionu.

"Kao što je Junker sa pravom naglasio, ukoliko EU oteže za procesom proširenja, uz gubljenje kredibiliteta, mogla bi i da napravi i prostor za druge manje demokratske, a više konfontirajući snage", zaključučio je Kukan.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 16. sep 2018, 15:29)
milan lala [neregistrovani]

1244

Magicno resenje za odnose Beograda i Pristine postoji i ono je napisano u rezoluciji 1244SB-OUN . To znaci da je krajnje vreme da EU (citaj Brisel / Berlin ) umesto sto se prave naivni i nevesti napokon pocne da postuje medjunarodno pravo kad je Srbija u pitanju i vazecu resoluciju 1244 SB-OUN . Primena rezolucije na KiM je "magicno resenje" vreme je da gospoda shvate da prodavnje magle i duplih standarda na medjunarodnoj sceni vise ne prolazi.