Svečani doček za Vučića u Pekingu

Uz najviše počasti predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekan je na aerodromu u Pekingu. Predviđeno je da srpska delegacija sa kineskom stranom potpiše deset sporazuma, odnosno ugovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Peking, u posetu Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos".

Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja, duž rute predsednika Vučića, bile očišćene od saobraćaja.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su – potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Mali je rekao da će biti potpisani ugovori "koji potpuno menjaju Srbiju".

"To je potvrda nikada boljih odnosa koji postoje između Srbije i Kine, a na nama je sad da u narednih par dana, pogotovo kada se predsednik Vučić bude susreo sa predsednikom Si Đinpingom, u bilateralnim razgovorima otvorimo nekoliko novih tema. Svaka nova tema znači novi kilometar auto-puta u Srbiji, znači novu fabriku u Srbiji, znači nova radna mesta i zato je ova poseta za nas veoma važna", naveo je Mali.

Međutim, ne investira se samo u infrastrukturu, ističe Mihajlovićeva.

"Nisu to samo ulaganja i dobri odnosi u infrastrukturnim projektima nego, naravno, u energetici i turizmu i industriji. Mislim da će upravo ova poseta pokazati da nije samo infrastruktura ta koja je glavna, nego su, zajedno sa njom, ulaganja drugih kineskih kompanija u naše kompanije", navela je ministarka.

Ministar energetike ističe da su kineske kompanije dobrodošle da učestvuju u Srbiji, bilo u privatizacijama ili u strateškim partnerstvima.

Šef srpske države sastaće se sutra u Pekingu sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Đipingom, a nakon sastanka biće potpisana bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, koncesionim ugovorima, zajmu za obilaznicu, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U sredu će se predsednik Vučić sastati sa premijerom Kine Li Kećangom na "letnjem Davosu", koji se održava u Tjenđinu.

Predsednik Srbije će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa guvernerom provincije Hebej, Su Đinom, i predstavnicima HBIS-a, te i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво