Gojković i Naidu: Istorijska poseta potpredsednika Indije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa potpredsednikom Indije i predsednikom Gornjeg doma parlamenta Indije Venkajom Naiduom. Ocenjeno je da poseta ima istorijski značaj, jer je to prva poseta predsednika Gornjeg doma Parlamenta Indije i ujedno prva poseta visokog zvaničnika nakon više decenija.

Gojkovićeva je naglasila da je posebno važno što se poseta realizuje u godini kada se obeležava 70. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa i napomenula da odnose dve zemlje karakteriše višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i visok stepen podrške i saradnje u najvažnijim oblastima.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da naše prijateljstvo i podrška obavezuju da unapređujemo bilateralne odnose na svim poljima od zajedničkog interesa i u savremenim okolnostima i izrazila uverenje da današnja poseta otvara novo poglavlje u istoriji odnosa, saopšteno je iz Kabineta predsednice parlamenta.

Gojkovićeva je ukazala da su ovom posetom otvorene i nove mogućnosti međuparlamentarne saradnje, te da će parlamentarci, kao predstavnici građana doprineti jačanju veza i intenzivnije sarađivati na nivou radnih tela u oblastima privrede, saobraćaja, energetike, turizma i kultura, kao i da je Skupština Srbije spremna da u kratkom roku ratifikuje sve sporazume koji budu dogovoreni.

Zahvalila je na čvrstom, principijelnom i nepromenljivom stavu po pitanju Kosova i istakla da je Indija država koja je poznata po svojim principijelnim pozicijama poštovanja međunarodnog prava.

Naidu: Indija ponosna na odnose dve zemlje

Potpredsednik Indije je istakao da je Indija ponosna na istorijske i dobre odnose između dve zemlje, koji su zasnovani na poverenju i razumevanju, ukazujući da ima dosta prostora za njihovo unapređenje.

Naidu je naglasio da je važan razvoj ekonomske saradnje, kao i da mnoge kompanije iz Indije investiraju u Srbiju, te izrazio nadu da će nastaviti uspešno da rade i da će ta ulaganja i otvaranje novih radnih mesta dodatno učvrstiti veze dve države.

Napomenuo je da se već beleži rast trgovinske razmene, kao i da ima potencijala za dodatnu saradnju u oblasti farmaceutske industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i u mnogim drugim oblastima i zahvalio na odluci Srbije da ukine vize za građane Indije.

Naidu je zahvalio na prilici da se obrati Skupštini Srbije, u kojoj je održan prvi, osnivački, samit Pokreta nesvrstanih zemalja i izrazio uverenje da će doći do razmene poseta na nivou dva parlamenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво