Naidu: Indija podržava suverenitet i integritet Srbije

Potpredsednik Indije Venkaja Naidu poručio je u Beogradu da je Indija uvek imala principijelan stav i da nastavlja da podržava suverenitet i integritet Srbije, kao i da se zalaže za jačanje bilaterlanih odnosa dve zemlje i povećanje trgovniske razmene.

"Indija snažno veruje da pitanje Kosova treba da se reši mirnim putem konsultacijama i dijalogom", rekao je potpredsednik Indije obraćajući se poslanicima na Posebnoj sednici Skupstine Srbije.

Naidu je istakao da je Indija zadovoljna podrškom koju dobija od Srbije kada je u pitanju prijava Indije za članstvo u Grupu nuklearnih dobavljača, kao i što deli stav da postoji potreba da se reformišu Ujedinjene nacije, a naročito da se Savet bezbednosti proširi i demokratizuje.

"Naše dve zemlje se takođe slažu da je terorizam jedna od najvećih pretnji međuarodnom miru i bezbednosti. Postoji potreba da se hitno jača globalni zakonodavni okvir za borbu protiv terorizma kako bi se iskorenila ova pošast, ubrzavanjem završetka sveobuhvatne konvencije o međuanrodnom terorizmu u okviru UN", precizirao je potpredsednik Indije.

Navodeći da je terorizam neprijatelj čovečanstva, Naidu je rekao da ceo svet mora da se bori protiv ove pošasti, jer neki ljudi pokušavaju da pod velom religije prikriju zločine iako, kako je naveo, terorizam nema veze sa verom.

"Odnosi Srbije i Indije postigli visok nivo"

Osvrćući se na bilateralne odnose Srbije i Indije, Naidu je ocenio da su oni poslednjih godina postigli visok nivo, naročito nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji u januaru 2017. kada je bio premijer Srbije.

"To je bila istorijska poseta, prva poseta Indiji iz Beograda na nivou šefa države nakon 30 godina. Svojom posetom želim da istaknem želju Indije da održi bliske veze sa Srbijom", poručio je potpredsednik Indije.

Napomenuo je da je tokom Vučićeve posete, delegacija Srbije učestovala na poljoprivrednom sajmu u Indiji, te da mu je drago što se i u Srbiji poljoprivredi pridaje veliki značaj, jer je poljoprivreda je glavna grana industrije i privrede u njegovoj zemlji.

Takođe je zahvalio Srbiji što je prošle godine ukinula vize za kratkoročni boravak svih imalaca indijskog pasoša, ocenjujući da je to veliki korak u odnosima dve države.

S obzirom na to da trgovinska razmena na godišnjem nivou između Srbije i Indije trenutno iznosi oko 200 miliona dolara, Naidu je ocenio da je to daleko ispod pravog potencijala, te da je potrebno još uzajamnih poseta delegacija dve države kako bi se pospešila i povećala trgovinska razmena.

Prema njegovim rečima, dve države mogu da sarađuju i u farmaceutskom i turističkom sektoru.

"Ideje Vivekanande ostavile veliki trag na rad Nikole Tesle"

Tokom svog obraćanja parlamentarcima Srbije, potpredsednik Indije osvrnuo se i na, kako je rekao, interakciju između renomiranog srpskog inovatora i izumitelja Nikole Tesle i duhovnog vođe Indije Svamija Vivekanande.

"Misli i ideje Vivekanande su ostavile veliki trag na rad Nikole Tesle i drago mi je što su i Srbija i Indija izdale markice sa likovima ova dva vizionara. Obojica su imala veliku viziju za celo čovečanstvo, oni su bili kreativni geniji koji su ostavili trajni uticaj na svet", naveo je Naidu.

Podsetio je takođe da se danas obeležava Međunarodni dan demokratije za koju se čvrstvo zalažu i Srbija i Indija, kao i da je ova godina posebno važna za dve države jer se navršava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Posebno se osvnuo na period kada su Indija i tadašnja Jugoslavija bile osnivači Pokreta nesvrstanih, navodeći da je Josip Broz Tito bio često spominjan u njegovoj zemlji kao predsednik tog pokreta u vreme kada je on bio student.

Naidu je preneo utiske svoje delegacije o, kako je naveo, snažnoj parlamentarnoj tradiciji Srbije i arhitekturi zgrade parlamenta.

Objasnio je da se parlament Indije sastoji od dva doma te da je tamošnje državno uređenje usmereno na očuvanje demokratije stavljajući ljude u centar.

Posebnu sednicu Parlamenta sazvala je predsednica Skupštine Maja Gojković, a prisustvovala joj je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja će se sutra i zvanično sastati sa potpredsednikom Indije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво