Lutovac: Srbija daleko od stabilne demokratske države

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije, da u Srbiji nisu razvijene ni liberalne, ni demokratske vrednosti.

"Srbija spada u zemlje koje bi tek trebalo da se transformišu od autokratskog poretka, u kojem vlast nije odgovorna i ne podleže delotvornoj kontroli, u poredak vladavine prava, osnovnih sloboda, razvijenog civilnog društva i nezavisnih institucija", rekao je Lutovac na konferenciji za novinare.

Istakao je da je obeležavanje Međunarodnog dana demokratije veoma važno, jer nas podseća gde se nalazimo i gde smo se uputili.

Lutovac je rekao da imamo nerazivijenu političku kulturu koja se manifestuje tako što se politički protivnici nazivaju neprijateljima, što se stalno proizvode neprijatelji, ne samo među političkim oponentima, nego se traže i u susedima, migrantima i svuda oko nas.

On je ocenio da u Srbiji nije uspostavljena vladavina prava, da je nizak nivo slobode govora i medijskih sloboda, institucije su nerazvijene, koncentracija vlasti je u rukama jednog čoveka, raširena je korupcija, a građani se tretiraju kao podanici.

Lutovac je ukazao da je Srbija danas daleko od stabilne demokratske države, ali se o njoj govori kao o stabilokratiji.

"Pravilnije bi bilo takav poredak nazvati labilokratija, poredak nerazvijenih sloboda sa fasadnom demokratijom lišenom pravog sadržaja. To je poredak nestabilnih temelja jer zavisi od rejtinga, dobre volje autoritarca i podrške koju dobija od velikih sila, a ne od nezavisnih institucija i ravnoteže liberalnih demokratskih načela i prakse", istakao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, taj poredak počiva na fenomenu zarobljene države, gde se zakoni kreiraju prema potrebama moćnih pojedinaca, protivno interesu građana i države, javne politike su u službi privatnih aktera, a korupcijom se obezbeđuju legalizovane privilegije.

Lutovac je rekao da se Srbija nalazi "na predpolitičkom makadamu sa kojeg se može preći na magistralni put demokratije tek ako se obezbede elementarni uslovi za funkcionisanje normalne demokratske države".

"Otuda je DS bila spremna da svoje posebnosti stavi po strani i da zajedno sa drugima u Savezu pokuša da napravi taj iskorak, da napravimo preduslove za normalnu, demokratsku državu", rekao je Lutovac.

Dodao je da tek posle toga može da se govori o "auto-putu koji vodi ka demokratskoj zajednici, o koridoru ka slobodnom i demokratskom društvu".

Demokratska stranka želi da u zajedničkoj borbi sa partnerima iz Saveza za Srbiji omogući ključne promene koje će Srbiju učiniti normalnom državom, zaključio je Lutovac.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 16. sep 2018, 03:23) - anonymous [neregistrovani]

Po svome

Od opozicije nista novo. Ako je vlast u Srbiji nedemokratska,kako to da Vucic razgovara sa svima u svetu i svi ga uvazavaju? Zasto Makron,Merkelova,Kurc,Putin,Kineski predsednik i ostali razgovaraju sa njim ako je Vucic diktator? Nasa opozicija jedina u svetu govori gotovo sve najgore o svojoj drzavi. Nikada nismo imali bezidejniju opoziciju. Zato ce na sledecim izborima dobiti jos manje glasova od Srpskog naroda. Namerno sam napisao srpskog naroda a ne gradjana Srbije.

(nedelja, 16. sep 2018, 03:15) - anonymous [neregistrovani]

Opozicija

Kada hrvatski mediji hvale nasu opoziciju,znam da tu nesto ne stima sa nasom opozicijom