Vučić sa Naiduom: Indija istinski i iskren prijatelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji sa potpredsednikom Indije Venkajom Naiduom istakao očekivanje da će dve zemlje unaprediti političke i ekonomske odnose. Indija nastavlja da podržava teritorijalni integritet Srbije, poručio je Venkaj Naidu. Vučić je pre sastanka ispred Palate "Srbija" priredio svečani doček za gosta iz Indije.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon tet-a-tet razgovora sa Venkajom Naiduom kao i sastanka delegacija dve zemlje, rekao da Srbija čestita Indiji na izvanrednim ekonomskim rezultatima.

"Zemlja koja je uvek u prve dve-tri po stopi rasta, zemlja koja se dramatično menja na bolje, zemlja koja je uspela da promeni pogled Azije i celog sveta ka sebi", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio Indiji na odluci da podrži teritorijalni integritet Srbije.

"Mi prijatelje poštujemo, cenimo i, kao što rekoh, nikome se ne dodvoravamo, vodimo politiku čuvanja slobode i suvereniteta", poručio je predsednik.

Naglasio je da Indija može da računa na podršku Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama.

Istakao je da je vrlo važan razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje i napomenuo da je trgovinska razmena uveđana.

"Ukinuli smo vize za građane Indije, nadamo se uspostavljanju vazdušnog saobraćaja i videćemo kako će ‘Er Srbija i ‘Er Indija‘ da se dogovore, da vidimo kako da povežemo naše narode i uspostavimo kontakte između naših privrednika", ukazao je Vučić.

Naveo je da Srbija mnogo toga očekuje od indijskih investitora, pogotovo u oblasti digitalizacije, softvera.

"Razgovori ne idu brzo ali će se iz godine u godinu videti pomaci u saradnji", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je Indija istinski i iskren prijatelj Srbije dodajući da se nada da ćemo uspeti da obezbedimo još bolju saradnju.

Predsednik je, pred tet-a-tet razgovore, zahvalio potpredsedniku Indije što je posetio našu zemlju i podsetio da je to prva poseta jednog visokog zvaničnika Indije još od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

"Veoma sam počastvovan i osećam se privilegovano što mogu da razgovram sa vama. Nadam se da ćemo uspeti da unapredimo već dobre političke i ekonomske odnose. Smatram da je razmena mišljanja veoma bitna za naše dve zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Rekao je da je počastvovan zbog ove posete, i podsetio da je ovo jedna od najvažnijih poseta u bilateralnim odnosima, jer je prethodna bilateralna poseta jedne indijske delegacije bila 1989, kada je u Beograd došao Radživ Gandi.

Takođe je ukazao da je poslednji put jedan potpredsednik Indije posetio Srbiju pedesetih godina, i da su dve zemlje imale uspešnu saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.

Naidu: Planiramo partnerstvo u brojim sektorima 

Venkaj Naidu je rekao da mu je kao potpredsedniku Indije ovo prvo putovanje u Evropu i da je odlučio da ga počne od Srbije. 

"Uverio sam predsednika Vučića da Indija nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da nema nikakavog razmišljanja o promeni tog stava", predočio je on i zahvalio na podršci Srbije interesima Indije u UN.

Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih. Naši odnosi su zasnovani na poverenju i razumevanju, a moja poseta ima poseban značaj, jer slavimo 70 godina uspostavljana diplomatskih odnosa, rekao je Naidu.

Kako kaže, posvećeni su daljoj izgradnji odnosa prijateljstva, dogovoreno je da se proširi bilateraln saradnju, posebno u obasti ekonomije, poljoprivrede, prerade hrane, odbrane, proizvodnje, nauke i tehnologije, infrastrukture, turizma i farmaceutske industrije.

Istakao je da Indija planira partnerstvo sa Srbijom u brojim sektorima. 

Potpredsednik je rekao da je Indija jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu i zahvalio je na ukidanju viza za građanje Indije.

"Indija i Srbija imaju blisku saradnju u Ujedinjenim nacijama i ocenili smo da je potrebno da se to telo reformiše kako bismo više obratili pažnju na današnje izazove, poput borbe protiv terorizma", naglasio je Naidu.

"Vaš predsednik je rekao da je Srbija mala zemlja. Ne, nije. Možda po veličini, ali je njen narod visok i ima i visokog predsednika", rekao je Naidu i dodao da je siguran da su stremljenja naroda ispunjena i da će Srbija dalje da se vine u visine i nastavi proces razvoja.  

Povodom 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa puštena je u opticaj i poštanska marka sa tim jubilejom, a pošta Indije to je učinila pustivši u opticaj marku sa likom Nikole Tesle.  

Svečani doček, pa razgovori o ekonomiji 

Predsednik Srbije priredio je ranije danas svečani doček za gosta iz Indije ispred Palate "Srbija".

Nakon razgovora predsednika Srbije i potpredsednika Indije u četiri oka, usledili su razgovori delegacije dve zemlje, a potpisani su i bilateralni sporazumi.

Sporazum o saradnji Srbije i Indije u oblasti zdravlja, bilja i biljnog karantina potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambasador Indije u Beogradu Subrata Batačardži.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije potpisali su potredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Batačardži.

Usledio je i Poslovni forum Srbija-Indija na kojem učestvuju 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija.

Nakon toga, potpredsednik Indije obratiće se na Posebnoj sednici parlamenta, koji je sazvala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Trgovinska razmena skoro 200 miliona dolara 

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe.

Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara.

Najviše smo ove godine u Indiju izvozili cigarete, mašine za klimatizaciju i pribor za cevi i creva od plastičnih masa.

Sa druge strane, najviše smo uvozili uljane pogače i ostale čvrste ostatke iz ulja od sojem, zatim sirovi aluminijum i drugo.

Najnovija indijska investicija je ulaganje indijskog proizvođača traktora "Tafe", koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600.000 evra.

Tafe će praviti traktore pod brendom IMT-a. Stekao je pravo na intelektualnu svojinu IMT-a, koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja.

Kompanija "Tafe" je deo "Amalgejšns", koji ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara i treći je po veličini proizvođač traktora na svetu i bio je povezan sa IMT-om više decenija.

U Srbiji posluje indijska "Embasi" grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 15. sep 2018, 18:45)
anonymouszik [neregistrovani]

Samo da nesto pojasnim

Prodat IMT za 600 000 evra a da li vi znate koliko kosta investicioja dokumentacije (licenca) za traktor? Tacno je da Indija ima veliki ekonomski rast, nekih preko trista miliona sirotinje ali samo pre tri cetri meseca UN je donirao toj zemlji za toalete jer u toj zemlji ima preko sesto miliona koji nemaju tu spravu.

(subota, 15. sep 2018, 17:43)
anonymous [neregistrovani]

Indija je kolevka mnogih naroda, njihovog jezika...

Ali Indija je notorno siromašna zemlja...

(subota, 15. sep 2018, 16:46)
anonymous [neregistrovani]

uspeh

Srbija je napokon postala postovana mala zemlja na ovoj vreloj svetskoj sceni u kojoj male zemlje imaju malu sansu za slobodno odlucivanje.Zahvaljujuci srpskoj vlasti i pred.Vucicu u Beograd su dosle mnoge delegacije i predsednici velikih i malih zemalja koji su imali poverenja u srpsku vlast i narod i ucestvovali u privatizaciji oronulih preduzeca ili otvarajuci nova to govori broj zaposlenih u tim kompanijama.Ovakav rad i ponasanje vlasti je doneo bolji ali jos uvek skroman zivot nadajuci se sve boljim i boljim .Setimo se pocetaka napredka Kine nadam se da i Srbija ide u tom pravcu jes da ima osporavanja tom putu,podsmejavanja omalovazavanja takvi izvestaci i novinski vlasnici nerade za bolje narodu vec protiv svega sto je bolje jer u stabilnoj i bogatoj Srbiji takvi nemogu da rade ovo sto sada rade i zaradjuju.

(subota, 15. sep 2018, 16:26)
anonymous [neregistrovani]

Eh

Bili smo vodeći u pokretu nesvrstanih, a sada sada nas voda kako ko hoće