Simić: Srpska lista neće podržati transformaciju KSB

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da Srpska lista i srpski narod na KiM neće podržati transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, jer je to protivno interesima srpskog naroda, Rezoluciji SB UN 12 44 i Kumanovskom sporazumu.

Igor Simić je za Radio Kontakt Plus, komentarišući odluku kosovske vlade koja je bez prisustva članova Srpske liste, danas usvojila i dostavila parlamentu tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, rekao da je po Rezoluciji 1244 Kfor jedina legalna vojna formacija na KiM.

"Srpska lista i srpski narod na KiM neće podržati transformaciju bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, pre svega zato što je to protivno interesima srpskog naroda, ali i Rezoluciji SB UN 12 44 i Kumanovskom sporazumu koji, podsetiću, kao jedinu legalnu vojnu formaciju na KiM predviđaju Kfor. Tu treba dodati da je i Kfor na prostor KiM došao nakon dobijene saglasnosti zvaničnog Beograda", rekao je Simić.

Dodao je da kosovska vlada na ovaj način krši sopstvene zakone.

"Ovo je pokušaj da se zaobiđe pravna procedura koja zahteva glasove Srba i to je poziv da međunarodna zajednica najhitnije reaguje jer se od strane vlade krše sopstveni zakoni", kazao je Simić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 14. sep 2018, 08:51)
Rade [neregistrovani]

sprečiti

Srpska lista, ako bude u mogućnosti mora sprečiti formiranje kosovske vojske. Ako krenu sa pritiscima na SL, Beograd će im pružiti puno podršku da se odupru pritiscima i da spreče formiranje vojske

(petak, 14. sep 2018, 00:52)
Fudbaler [neregistrovani]

KiM

KiM ne treba da ima svoju vojsku jer je to protiv ustava Republike Srbije, ai krši Rezolucija 1244.

(četvrtak, 13. sep 2018, 19:39)
Milan Savić [neregistrovani]

podrška

Naravno da neće, kad je protiv naših interesa.