Kosovska vlada predložila zakone o transformaciji KSB u vojsku

Vlada u Prištini jednoglasno je usvojila, bez prisustva članova iz Srpske liste, tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku i po hitnom postuku ih dostavila parlamentu.

Zakone je predložilo nadležno ministarstvo na čijem čelu je Rustem Beriša, koji je rekao da prihvatanjem predloženih zakona Kosovske snage bezbednosti preuzimaju nove zadatke, a ministarstvo KSB teži da preraste u ministarstvo odbrane, preneo je portal Koha.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je nakon sednice vlade da je "završetak sigurnosnih mehanizama najveća investicija zemlje u doglednoj budućnosti".

"Kosovo će izgraditi naoružane, profesionalne, multietničke i inkluzivne sile, usklađene s vojskama mira, zasnovane na standardima NATO-a", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski predsednik Hašim Tači smatra da je ova odluka doneta u pogrešno vreme, ali je u međuvremenu podržao donošenje tih zakona.

"Zbog uskih interesa, ponekad izbornih, a ponekad ideoloških, kosovsko rukovodstvo je odlagalo transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u kosovske Oružane snage", napisao je Tači na Fejsbuku.

Kosovo, dodaje, mora da ima svoju vojsku.

"Naši saveznici znaju da ovaj proces mora biti završen bez odlaganja. Takođe smo jasno stavili do znanja da niko, nijedan spoljni faktor, ne može da stavi veto na našu izgradnju države", naveo je Tači.

Dodao je i da kosovska vojska nije pretnja za region, već će biti u službi očuvanja mira.

On je naveo da u ovom trenutku kosovske institucije govore jednim glasom i imaju isti stav.

Koha podseća da vlast u Prištini već nekoliko godina priprema transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku i da je, prema ustavnim odredbama, ta transformacija moguća samo uz dvotrećinsku podršku Srba.

Vlast u Prištini, međutim, smatra da transformaciju treba sprovesti u skladu sa zakonom, gde podrška Srba nije predviđena.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 22:12)
Бобан57 [neregistrovani]

шамарчина и те каква

паравојне снаге на територији Србије. Државо, ако сматраш да је Косово и Метохија део Србије, реагуј!

(četvrtak, 13. sep 2018, 22:05)
anonymous [neregistrovani]

potezi

Blokadi puteva smo nacucili od vas,
sve drugo je rekla kazala nista novo.

(četvrtak, 13. sep 2018, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

potezi

Albanci vec vuku poteze koji slice na neku paniku. Vidi se vec neko vreme da rade stvari mimo "saveznika" (blokada puteva), tako da Srbija samo treba da strpljivo vodi svoju politiku i bice jos auto golova sa strane vlasti u Pristini. Sada kada vise nema Klintonove administracije i oni su sve vise prepusteni samima sebi.

(četvrtak, 13. sep 2018, 14:19)
anonymous [neregistrovani]

EU

И одмах као награду од ЕУ, подршку за разговоре о визној либерализацији.