Kosovo dobilo podršku za pregovore o viznoj liberalizaciji 

Većinom poslaničkih glasova Evropski parlament izglasao je otvaranje pregovora da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

"Za" je glasalo 420 poslanika, dok je 186 bilo "protiv", a 20 uzdržano.

EP je glasanjem otvorio pregovore sa zemljama članicama EU o viznoj liberalizaciji za Kosovo koje će u ime parlamenta voditi izvestilac Tanja Fajon.

Spekuliše se da bi prvi sastanak radne grupe mogao biti održan za nekoliko dana, 17. septembra.

Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da Kosovo ispunjava sve kriterijume i preporučila je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane sa Kosova.

Fajonova je nakon glasanja izrazila zadovoljstvo i dodala da su građani sa Kosova "korak bliže" putovanju bez viza po zemljama EU.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane sa Kosova.

"Građani Kosova budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. Evropski parlament podržao je naše pravo na slobodu kretanja ", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 14:12)
FORum LIvii [neregistrovani]

i dalje dvostruki standardi

"Грађани Косова будите срећни. Ускоро ћете се слободно кретати по Европи.
U vreme kada aktuelna vlast na KiM , NIJE obezbedila slobodu kretanja na teritoriji KiM za SVE gradjane , raduje se sto je EU odobrila slobodu kretanja u Evropi.
Nije ispunila ni ostale uslove ali je EU uvek na njihovoj strani.Na primer , na KiM , nije ispostovana evropska Konvencija o ljudskim pravima koja se odnosi , pored slobode kretanja i na sigurnost i mirno uzivanje imovine.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:37)
Петрија [neregistrovani]

еу лице

Харадинај да прича о слободи кретања?! Страшно. Уместо да одговара за злочине које је починио према цивилима, он се шепури пред ЕУ... А Западна Европа је још једном показала своје право лице...