Tači: Nema sporazuma bez priznanja

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće potpisati sporazum sa Beogradom ukoliko on ne bude podrazumevao recipročno priznanje, ali je dodao da je skeptičan kada je reč o mogućnosti da se do takvog dogovora dođe.

Na konferenciji za medije održanoj po povratku sa regionalne turneje, na kojoj je lidere Albanije, Crne Gore i Makedonije upoznao sa procesom dijaloga, Hašim Tači je rekao da zemlje regiona podržavaju pregovore Beograda i Prištine i da će podržati njihov mirovni sporazum.

Prema Tačijevim rečima, kada Srbija prizna Kosovo to će uraditi i pet članica Evropske unije, a i Rusija će skinuti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Što pre postignemo sporazum, biće bolje za dve zemlje i dva naroda", rekao je Tači, uz napomenu da ne postoje pregovori između Srba i Albanaca, nego između Srbije i Kosova.

Kako je preneo portal Kosova pres, Tači je novinarima ponovo rekao da neće dozvoliti podelu Kosova, niti razmenu teritorije.

"Neću dozvoliti podelu Kosova, neću dozvoliti stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću. Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o Trepči i Gazivodama", rekao je Tači.

Ukazao je da je proces dijaloga sa Beogradom "osetljiv i složen" i da stoga ne isključuje mogućnost različitih stavova po tom pitanju.

Upitan da li će ići u obilazak brane brane Gazivode na severu Kosova, Tači je odgovorio potvrdno i dodao da je on jedan od ljudi sa severa i da će tamo otići kada bude imao vremena, te da mu to neće biti prvi put.

Ponovio je i da razgovori sa Beogradom neće biti laki, a kao razlog je naveo "demarkaciju granice u dužini od 430 kilometara sa Srbijom".

"Sve dok se taj proces ne zaključi neće biti ni međusobnog priznanja", rekao je Tači.

Dodao je i da priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije i pet zemalja EU koje to do sada nisu učinile, praktično znači početak procesa formiranja kosovske vojske.

"Međusobno priznavanje podrazumeva ukidanje ruskog veta, a Kosovo će priznati još 80 zemalja koje to do sada nisu učinile", rekao je Tači.

Zahtev tri opštine juga centralne Srbije iz 1992. o pripajanju Kosovu smatra "poštenim i pravovremenim".

Kao izuzetno važno, Tači je izdvojio potrebu da, kako je rekao, što pre profunkcioniše pregovarački tim za Kosovo.

Taj tim bi, prema njegovim rečima, obezbedio jedinstvo stranaka, što bi, kaže, omogućilo napredak u dijalogu.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво