Tači: Nema sporazuma bez priznanja

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće potpisati sporazum sa Beogradom ukoliko on ne bude podrazumevao recipročno priznanje, ali je dodao da je skeptičan kada je reč o mogućnosti da se do takvog dogovora dođe.

Na konferenciji za medije održanoj po povratku sa regionalne turneje, na kojoj je lidere Albanije, Crne Gore i Makedonije upoznao sa procesom dijaloga, Hašim Tači je rekao da zemlje regiona podržavaju pregovore Beograda i Prištine i da će podržati njihov mirovni sporazum.

Prema Tačijevim rečima, kada Srbija prizna Kosovo to će uraditi i pet članica Evropske unije, a i Rusija će skinuti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Što pre postignemo sporazum, biće bolje za dve zemlje i dva naroda", rekao je Tači, uz napomenu da ne postoje pregovori između Srba i Albanaca, nego između Srbije i Kosova.

Kako je preneo portal Kosova pres, Tači je novinarima ponovo rekao da neće dozvoliti podelu Kosova, niti razmenu teritorije.

"Neću dozvoliti podelu Kosova, neću dozvoliti stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću. Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o Trepči i Gazivodama", rekao je Tači.

Ukazao je da je proces dijaloga sa Beogradom "osetljiv i složen" i da stoga ne isključuje mogućnost različitih stavova po tom pitanju.

Upitan da li će ići u obilazak brane brane Gazivode na severu Kosova, Tači je odgovorio potvrdno i dodao da je on jedan od ljudi sa severa i da će tamo otići kada bude imao vremena, te da mu to neće biti prvi put.

Ponovio je i da razgovori sa Beogradom neće biti laki, a kao razlog je naveo "demarkaciju granice u dužini od 430 kilometara sa Srbijom".

"Sve dok se taj proces ne zaključi neće biti ni međusobnog priznanja", rekao je Tači.

Dodao je i da priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije i pet zemalja EU koje to do sada nisu učinile, praktično znači početak procesa formiranja kosovske vojske.

"Međusobno priznavanje podrazumeva ukidanje ruskog veta, a Kosovo će priznati još 80 zemalja koje to do sada nisu učinile", rekao je Tači.

Zahtev tri opštine juga centralne Srbije iz 1992. o pripajanju Kosovu smatra "poštenim i pravovremenim".

Kao izuzetno važno, Tači je izdvojio potrebu da, kako je rekao, što pre profunkcioniše pregovarački tim za Kosovo.

Taj tim bi, prema njegovim rečima, obezbedio jedinstvo stranaka, što bi, kaže, omogućilo napredak u dijalogu.

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 20:47)
anonimus [neregistrovani]

Da

To nije sporazum već ultimatum.

(četvrtak, 13. sep 2018, 17:29)
Владимир [neregistrovani]

Тачи: Нема споразума без признања

Срамно је овакво понашање и неозбиљност Тачија који уценама покушава да некако извуче признање независности Косова,одлагајући тиме постизање важног споразума за обе стране.

(četvrtak, 13. sep 2018, 14:45)
Marko [neregistrovani]

jj

Priznanje za tu vasu vestacku tvorevinu nikada necete dobiti.

(četvrtak, 13. sep 2018, 14:06)
Maja [neregistrovani]

Neozbiljne izajve

Ovakve izajve su neozbiljne i usmerene na provociranje i eventualno traženje alibija za unapred planirani prekid pregovora.

(četvrtak, 13. sep 2018, 14:03)
Marko [neregistrovani]

Nastavak provokacija

Ovo predstavlja nastavak provokacija Prištine kojoj očigledno ne odgovara postizanje kompromisnog i celovitog rešenja pa zato daje nerealne zahteve za koje i sami znaju da neće biti ispunjeni.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:35)
Andrija [neregistrovani]

Andrija

Kakvo priznanje mogu samo da se nadaju, nece ni Amerika dugo biti uz Albance. Sad su se pojavili i novi igraci na politickoj sceni poput Rusije i Kine.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:34)
mile [neregistrovani]

Тачи: Нема споразума без признања

Sporazumom se smatra prihvatljivost rešenja sa obe strane ,a ne samo sa Albanske ,jer u protivnom nije sporazum!

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:33)
aca [neregistrovani]

Тачи: Нема споразума без признања

Pre bih rekao da nema sporazuma pod pritiskom!

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:20)
Dragan [neregistrovani]

Nedam Kosovo

Niko ko je pravi Srbin nikada neće priznati samostalno Kosovo i isčupati srce iz grudi.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:18)
Marko [neregistrovani]

Kosovo

Ma kakvo bre priznanje, nedamo našu istoriju.