Potpredsednik Indije u Srbiji u subotu, zakazana Posebna sednica skupštine

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je 19. Posebnu sednicu parlamenta za subotu, 15. septembar, na kojoj će se poslanicima obratiti potpredsednik Indije i predsedavajući Saveta država M. Venkaja Naidu.

Sednica će se održati u velikoj sali Doma Narodne skupštine s početkom u 16.15, dodaje se u saopštenju.

Sa potpredsednikom Indije će se u subotu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Susret će biti održan u Palati Srbija, ispred koje će biti priređena svečana ceremonija dočeka, zatim tet-a-tet razgovori dvojice državnika, a potom i plenarni razgovori dveju delegacija.

Nakon plenarnih razgovora predviđeno je potpisivanje bilateralnih sporazuma: Sporazum o saradnji Srbije i Indije u oblasti zdravlja, bilja i biljnog karantina potpisaće ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambasador Indije Subrat Batačardži.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije potpisaće potredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Indije u Beogradu Subrat Batačardži.

Potom su predviđene izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Indije Venkaja Naidua.

Nešto posle podneva predviđen je Poslovni forum Srbija-Indija na kojem će učestvovati i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Mehruf Manalodi, predsednik Konfederacije indijske industrije, Venkaja Naidu, potpredsednik Indije i predsednik Vučić, saopštila je Pres-služba predsednika.

Najviše smo izvozili cigarete, a uvozili uljane pogače 

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe.

Najviše smo ove godine u Indiju izvozili cigarete, mašine za klimatizaciju i pribor za cevi i creva od plastičnih masa.

Sa druge strane, najviše smo uvozili uljane pogače i ostale čvrste ostatke iz ulja od soje, zatim sirovi aluminijum i drugo.

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji.

broj komentara 0 pošalji komentar