Brnabić: Cilj Agende 2030 da niko ne ostane na kraju kolone

Smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija su najvažniji ciljevi održivog razvoja, poručila je premijerka Ana Brnabić u obraćanju na otvaranju subregionalne konferencije o postignutom napretku u implementaciji Agende 2030.

Iako težnje za njihovo ostvarenje mogu delovati utopijski, moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen, rekla je Ana Brnabić.

Istakla je da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo.

Neki od najvažnijih ciljeva održivog razvoja su, rekla je, smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje, obezbeđivanje dostojnog rada, zdrava životna sredine, podizanje ekonomije i jačanje institucija.

"Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko neće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende – da niko ne ostane iza nas, na kraju kolone", podvukla je premijerka.

Ciljevi globalni, putevi drugačiji 

Ciljevi su, naznačila je Brnabićeva, globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje zajednički posao vlade, civilnog društva, akademske zajednice, lokalnih zajednica i međunarodnih institucija.

U tom smislu, naglasila je da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu, za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština među prvima u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad vlade u ovoj oblasti.

Vlada Srbije, dodala je, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevencije i adaptacije na klimatske promene.

Kao uslov za izgradnju moderne Srbije istakla je modernu ekonomiju i dodala da država posle perioda fiskalne konsolidacije nastavlja ekonomske reforme.

Ponovila je da je reforma obrazovanja ključni prioritet vlade – da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti.

"Znanje, kreativne ideje i inovacije su od ključnog značaja za naš brz i održiv razvoj", podvukla je premijerka.

Ukazala je da je želja da se ekonomija transformiše u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i modernim tehnologijama.

Nacrt zakona o klimatskim promenama 

Napomenula je da je u toku izrada nacrta zakona o klimatskim promenama, kao i projekat o povećanju otpornosti lokalnih samouprava na klimatske promene.

U izradi je i Nacrt nacionalnog plana za odbranu od suše, a vlada stimuliše otvaranje podataka javnih institucija kako bi oni mogli dalje da se koriste za stvaranje novih rešenja i usluga.

Premijeka je podvukla da je i pridruženje EU od velikog značaja za napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope u velikoj meri preklapaju.

Konferenciju organizuje Vlada Srbije, uz podršku tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Skup okuplja predstavnike vlada država regiona, privatnog sektora, međunarodnih institucija, a poseban fokus biće na socijalnoj inkluziji i održivom razoju, promociji tržišne ekonomije.

Agenda UN o održivom razvoju do 2030. godine je usvojilo više od 150 država u septembru 2015. i obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine.

Ciljevi predstavaljaju univerzalni poziv na delovanje kako bi se rešavali izazovi u svetu, okončalo siromaštvo zaštitila planeta i svakome omogućilo da uživa u miru i prosperitetu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 14:00)
Mirko [neregistrovani]

Strateški dokument

Agenda je starteški dokument koji će imati smernice za dalji razvoj Srbije.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:58)
Marko [neregistrovani]

Agenda je važna

Agenda je važna za određivanje ciljeva i prioriteta na kojima će se zasnivati celokupan razvoj države.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

Milllan

Cilj je da sve navedeno treba da se u dogledno vreme uradi,jedno povlaci drugo, tako da bez izuzetaka.

(četvrtak, 13. sep 2018, 13:30)
Петрија [neregistrovani]

А природни прираштај?

Све је то лепо, али предуслов свих услова, и превасходни задатак јесте борба за повећање наталитета. Најважније је да се нација природно обнови, да се повећа српски национални корпус, а тек онда стижу на ред и остала питања. У противном, благодати економског развоја ће уживати неко други, а не српски народ..

(četvrtak, 13. sep 2018, 12:55)
Mirko [neregistrovani]

Ne cilj je

...da Srbija ostane celovita ukljucujuci sve nase privremeno okupirane teritorije bez toga nema Srbije niti ce je biti ako dozvolimo da svaka vrana kljucne svoj deo !!!

Kakvi sutra budemo na KiM takvi cemo biti doveka UPAMTITE TO !!!!

(četvrtak, 13. sep 2018, 12:23)
anonymous [neregistrovani]

Uređenje

Cilj jeste da postanemo moderna i uređena napredna država.

(četvrtak, 13. sep 2018, 11:43)
Vladan [neregistrovani]

malo vise radite

Lepo je to sve, agende, uredbe... Mora se konkretno raditi na poboljsanju standarda gradjana!

(četvrtak, 13. sep 2018, 11:21)
Olivera [neregistrovani]

Komentar

Culjevi Agende 2030, koje je predstavila predsednica vlade, bitni su elementi za napredak društva. Prioritet po meni bio bi jačanje institucija, koje su preduslov za ostale navedene ciljeve.

(četvrtak, 13. sep 2018, 11:12)
Aco [neregistrovani]

Брнабић: Циљ Агенде 2030 да нико не остане на крају колоне

Cilj Srbije je kranje jasan.Ulazak u EU i napredak države u svakom smislu!