EBRD partner Srbije u procesu evrointegracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj zaduženom za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai o razvoju Srbije kroz proces evrointegracija.

Sagovornice su konstatovale da je potreba i obostrana želja, da se koordiniranim pristupom fondova EU (IPA 2018) i EBRD omogući veća dostupnost povoljnih kredita koje Banka opredeljuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a radi ekonomskog razvoja lokalnih sredina, ali i infrastrukture, energetske efikasnosti i životne sredine, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Napominjući da bi iznos bespovratnih sredstava Evropske komisije za Srbiju trebalo da bude veći nego do sada, Joksimović je saglasna sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD. 

Osim toga, istaknuta je i neophodnost dalje saradnje u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Ministar za evropske integracije ukazala je, u tom smislu, na važnost tih projekata, a njena inicijativa prepoznata je i podržana od međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije.

Joksimović je Žužanu Hargitai informisala da su Ministarstvo za evropske integracija i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji - odnosi se na koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu - a kroz mrežu Regionalnih razvojnih agencija. To će, objasnila je, doprineti boljem prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou. 

Žužana Hargitai je napomenula da se sredstva EBRD namenjena za regionalne incijative, u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije što, kako je naglasila, dokazuje ozbiljniji kapacitet institucija naše države u odnosu na region.

broj komentara 0 pošalji komentar