Vučić početkom iduće sedmice u Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće početkom iduće sedmice u poseti Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos".

Šef srpske države, kako saznaje Tanjug, prvog dana trodnevne posete, u ponedeljak u Pekingu, sastaće se sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine, Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Đinpingom, a sa premijerom Kine Li Kećangom sastaje se u sredu na "letnjem Davosu", koji se održava u Tjanđinu.

On će prisustvovati otvaranju 12-godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa predstavnicima kineskih kompanija i na marginama tog skupa.

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasila" Železaru u Smederevu.

Uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Ciđin majning grup" izabrana je za strateškog partnera RTB "Bora". 

Kinezi u "Bor" planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB "Bora". 

Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB "Bor", rekao da su Kinezi najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o strateškom partneru je velika stvar za čitav istok Srbije. 

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB "Bor", obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara.

Uz želju da Kina, sa predsednikom Sijem kao liderom, ostvari sve svoje nacionalne ekonomske ciljeve, predsednik Vučić je nedavno istakao i da je ponosan što Srbiju i Kinu povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo i što su bilateralni odnosi na istorijskom vrhuncu. 

Inače, ovogodišnji "letnji Davos" održaće se u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada – pored predsednika Vučića, "letnjem Davosu" prisustvovaće predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Letonije Rajmonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesolijai Sailele Malijelegaoi, a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara. 

U prvom planu posete Kini i za Srbiju će biti ekonomske teme, ali, pošto je Kina jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera, kada je reč o Kosovu, to će biti i prilika za razgovore o kosovskom problemu. 

Predsednik Srbije je, tokom nedavnog razgovora sa ambasadorom Kine Li Mančangom, uoči posete toj zemlji, rekao da je ponosan što su odnosi dve zemlje na istorijskom vrhuncu. 

Istakao je da se raduje što će uskoro ponovo posetiti prijateljsku Kinu i sa predsednikom Sijem utvrditi nove pravce razvoja našeg partnerstva i sveobuhvatne saradnje. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

mala

Vucic ceni svoje prijatelje, a to je svakako Kina.

(sreda, 12. sep 2018, 18:36) - Aca [neregistrovani]

Kina

Samo treba razvijati odnose sa Kinom maksimalno, ekonomija im je sve jaca, u ovom rasporedu snaga brzo ce preteci Amere. Ocigledno je i Vucic toga svestan, zato i insistira na razvoju odnosa sa Kinom

(sreda, 12. sep 2018, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Lepa vest, sa Kinom treba održavati dobre odnose, jer su nam se oni uvek našli kada smo bili u krizi.

(sreda, 12. sep 2018, 16:19) - Миљко [neregistrovani]

Вучић почетком идуће седмице у Кини

Сигурно да ће посета Председника Вучића Кини бити важна и од великог значаја за Србију,јер наше земље дуги низ година гаје искрено пријатељство и сарадњу које сад само продубљујемо и јачамо.

(sreda, 12. sep 2018, 16:09) - mamo [neregistrovani]

Kina

Kina će tek ulagati u Srbiju, tek će biti investicija.

(sreda, 12. sep 2018, 16:08) - ime [neregistrovani]

čast

Velika čast za Vučića.

(sreda, 12. sep 2018, 16:06) - Dragan R [neregistrovani]

Iskreno prijateljstvo

Kina je naš veliki prijatelj i partner, ovo prijateljstvo se mora održati u budućnosti.

(sreda, 12. sep 2018, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

U

Kinezi su nasi veliki prijatelji.

(sreda, 12. sep 2018, 14:57) - Igor [neregistrovani]

Вучић почетком идуће седмице у Кини

Ovo je veoma važna poseta Kini koja pokazuje izuzetne odnose Srbije i Kine.