Palmer: Srbija će morati da se pomiri sa Kosovom

Da bi ostvarila strateški cilj i postala članica EU, Srbija će morati da se pomiri sa Kosovom do potpune normalizacije odnosa, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

"Potpuna normalizacija odnosa. Ono što to znači je ono što se trenutno određuje kroz pregovore pod vođstvom EU. Mi podržavamo ove pregovore, podržavamo ulogu visoke predstavnice (EU Federike Mogerini) da pomogne Beogradu i Prištini da se saglase o definiciji potpune normalizacije", naglasio je američki zvaničnik u intervjuu za portal EWB (European Western Balcans).

Naglašavajući da SAD imaju godinama dobar odnos sa Beogradom, Palmer je ukazao da Amerika i Srbija dele jedan cilj.

"Za Srbiju je to napredovanje na putu ka članstvu u EU. To je i strateški cilj Srbije i nešto što SAD snažno podržavaju" istakao je Palmer.

Prema njegovoj oceni, Srbija će, da bi taj cilj ostvarila, "morati da se pomiri s Kosovom".

Na pitanje da li je Americi prihvatljiv dogovor o teritorijama, Palmer je poručio da SAD žele da vide "sveobuhvatan, lokalni ugovor posvećen napretku", pokušavajući da pregovaračkim stranama omoguće prostor za pregovore o najboljem dogovoru koji mogu postići.

"Nešto što je pravično, nešto što je trajno, nešto što se može prodati i u Srbiji i na Kosovu. A rukovodstvo može razgovarati sa ljudima, objasniti i dobiti podršku kritične mase za to", rekao je Palmer.

Naglasio je kako to "nije prazna provera" jer SAD žele da "obe strane pregovaraju o najboljem mogućem dogovoru" i podstiču "obe strane da postignu sporazum".

Kad budemo znali kakav je dogovor, zavisno od toga šta smo očekivali, jasno ćemo reći šta mislimo, ali je "važno za (pregovarački) proces da ga vode lokalni lideri", poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Ocenio je da politika SAD na Zapadnom Balkanu ostaje usredsređena da pomogne zapadnobalkanskim zemljama da postignu svoje ciljeve i ambicije i uđu u evropske i evroatlantske institucije, što za sve njih na kraju znači članstvo u Evropskoj uniji.

Palmer je rekao kako to za sve, osim Srbije, znači i članstvo u NATO-u, a SAD žele da promovišu što je moguće bliskije partnerstvo između NATO i Srbije.

Već nekoliko različitih američkih adminstracija radi na tome i to ostaje strateški cilj američke politike, rekao je Palmer i odbacio tvrdnje da je "Zapadni Balkan manje važan".

"Stvari su se promenile u tom smislu, ali SAD ostaju posvećene regionu i ostajemo u ovom regionu. Mi smo ovde, blisko sarađujemo sa vladama zapadnog Balkana kako bismo unapredili zajednički cilj evropskih integracija, mira, prosperiteta i stabilnostii", naglasio je Palmer.

Palmer je, na pitanje o različitim interesima velikih sila na Balkanu, rekao kako veruje da "SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na Balkanu".

"Amerika podržava evroatlantske integracije regiona, mi podržavamo vladavinu zakona, pravila i harmonizaciju evropskih normi između država Zapadnog Balkana", naglasio je Palmer.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Pomirenje

Pa i to ce se dogoditi, mister Palmer, ali tek kada vi (SAD) vise ne budete "kljucni igrac". A to ce se sigurno dogoditi jednog dana, svidjalo se to vama ili ne.

(sreda, 12. sep 2018, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

"Србија ће морати да се помири са Косовом" bi isto doslo kad bi rekli "Srbija ce morati da se pomiri sa Vojvodinom" Obe su Srpske pokrajine, obe su u sastavu Srbije.