Tači: Teško do sporazuma sa Beogradom, ali sam optimista

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se u Skoplju sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, sa kojim je, kako je rekao, razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine. Ponovio je da sporazum neće biti lako postignut, ali da je on optimista. Makedonski premijer podržava dijalog Beograda i Prištine i "svako pozitivno rešenje". Tači je pozvao Albnance u Makedoniji da izađu na referendum i glasaju za grčko-makedonski sporazum.

Hašim Tači je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zoranom Zaevim rekao da neće biti lako postići "istorijski mirovni sporazum, koji podrazumeva uzajamno priznanje Srbije i Kosova, što je jedini način da dve zemlje krenu putem pristupanja evropskim integracijama".

Ipak, Tači je naveo da je optimista uprkos teškoćama i da smatra da je bolje ovaj sporazum postići sada, nego čekati još deceniju ili dve.

Makedonski premijer podržao je dijalog Beograda i Prištine i "svako pozitivno rešenje".

"Republika Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije, a svaki napredak smatramo od ključnog značaja za stabilnost i razvoj međudržavne saradnje. Makedonija podržava pozitivno rešenje pitanja Kosova, rešenje koje će biti na dobrobit Albanaca i Srba na Kosovu, rešenje koje će ojačati mir, stabilnost, obezbediti prosperitet Kosova, Srbije i čitavog regiona", rekao je Zaev, prenosi portal Ljajmi.

Tači je rekao da je cilj njegove posete Skoplju da podrži sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije, kao i da ukaže na to da je, kako je rekao, budućnost Makedonije i Kosova u NATO-u i EU.

Tači je sa, kako je rekao, skromnim autoritetom, pozvao građane Makedonije, pre svega Albance, da glasaju za grčko-makedonski sporazum, koji će Makedoniju odvesti u članstvo NATO-a, ocenjujući aktuelni trenutak "istorijskim" za ovu zemlju.

Mediji su preneli da su Zaev i Tači razgovarali o evroatlantskim integracijama, formiranju Nacionalnog saveta Kosovo - Makedonija i izgradnji autoputa Skoplje - Blaca.

Zaev je najavio je da će biti formirani nacionalni odbori za kreiranje novih strategija koji će se baviti energetikom, izgradnjom gasovoda i održavanjem zajedničke sednice dveju vlada.

"Energetska veza je jedan od naših prioriteta. Makedonija takođe promoviše izgradnju gasovoda na Kosovu, što će biti izvodljivo na osnovu Berlinskog procesa. O svemu ovome ćemo razgovarati na zajedničkoj sednici dveju vlada koja će biti uskoro održana", rekao je Zaev.

Inače, Tači je juče boravio u Podgorici, gde je o dijalogu Beograda i Prištine obavestio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a prethodno je na istu temu razgovarao i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво